måndag 19 april 2010

Var finns mest Skyskrapor?


Var i världen finns det mest Skyskrapor? Ett för mig mycket intressant ämne som är galen i skyskrapor. Jag har besökt de flesta av världens skyskraps-täta städer, med ett pinsamt undantag.

Hur definierar man detta?
Det finns inget standardsvar, så jag har hittat på min egen definition. Jag tar befintlig statistik, vrider och vinklar den på olika sätt. "Deltagarna" är i form av världens städer. (ett annat alternativ skulle kunna vara att jämföra de olika länderna.) I vanlig ordning här på bloggen så har jag "deltävlingar" som jag presenterar steg för steg:

Jag fördrar att rangordna efter Takhöjd av "bebodda" utrymmen, dvs jag räknar inte "Spiror" som ibland gör underverk på höjdsiffrorna. Ska nämnas att det som brukar kallas för Officiell höjd inkluderar Spiror (men inte antenner), men det finns för många dumma missvisande exempel för att jag ska tycka om denna definition.

Låt tävlingen börja:

Den enskilt HÖGSTA SKYSKRAPAN
Den mest prestigefyllda titeln
Guld - Dubai, 643m* (Burj Khalifa)
Silver - Shanghai, 492m (Shanghai World Financial Center)
Brons - Hongkong, 482m (International Commerce Center)
*) Här är det värt att kommentera varför det inte står 828m på Dubai's "Burj Khalifa". De översta 185m är nämligen inte "bebodda", utan är att betrakta som "spira".

Antal skyskrapor på VÄRLDENS 20-i-TOP-lista
Naturligtvis tungt att ha många positioner på topplistan
Guld - Chicago, 4st
Silver - Dubai / Hongkong, 3st (delad silver medalj, inget brons delas ut)

Höjden på STADENS 20:e HÖGSTA skyskrapa
För att belöna när det finns höga byggnader även längre ner på listan.
Guld - Dubai, 230m (Chelsea Tower)
Silver - New York, 229m (1251 Avenue of the Americas)
Brons - Hongkong, 219m (Grand Promenade)

MEDELHÖJD på stadens 10 HÖGSTA skyskrapor
Liknar föregående deltävling, fast lite mer toppad.
Guld - Dubai, 321m
Silver - Hongkong, 313m
Brons - Chicago, 312m

ANTAL skyskrapor ÖVER 200 meter
Visar vilken stad som veklingen har många höga skyskrapor. (Den vanligaste definitionen på "skyskrapa" är en höjd på >150m)
Guld - New York, 49 st
Silver - Hongkong, 35 st
Brons - Dubai, 33st

Det blev tråkigt nog aldrig riktigt spännande eftersom det ganska fort blev uppenbart vem som kommer att vinna medaljstriden:

Dubai är segrare i kampen om "Var finns det mest Skyskrapor?". Sedan kan man diskutera andraplatsen. Det finns olika åsikter om hur man ska värdera medaljer. "Ett Guld är värt mer än 1000 Silver" säger man ibland - men i detta fall anser jag att Hongkong's 5 medaljer väger tungt trots avsaknad av Guldmedaljer.

Slutkommentar:
Dubai vinner på grund av den mycket extrema, världens högsta byggnad, "Burj Khalifa" (Tidigare känd under projektnamnet "Burj Dubai"), och utöver det en otrolig mängd byggnader i spannet 200-250m. Jag är ledsen att berätta att jag aldrig varit i vinnarstaden. Definitivt en plats på min "att besöka"-lista.
Hongkong klassas ibland som världens skyskraps-tätaste stad, och det stämmer säkert, så det är en värdig 2:a. Ute på Hongkong-ön står skraporna så tätt att de bokstavligen skymmer varandra, och flera av världens högsta byggnader finns här på samma ställe.
Det som förvånade mig mest i denna "utvärdering" är Chicago's 4:e plats. Chicago är välförtjänt gynnat av att att jag jämför takhöjd, då det inte förekommer så mycket (tramsiga) spiror där.
Europa är helt på läktaren i en tävling som denna. Det finns ingenting i Europa som är ens i närheten av städerna på listan. Det är inte utan att man skäms lite för "utvecklings-rädda" Sverige där det är en stor lands-nyhet att det tagits beslut om att bygga Tors Torn (145m) i Stockholm, som inte ens är hög nog för att kallas Skyskrapa enligt den vanligaste definitionen. Man kan se det i proportion mot tex Hongkong som har 150 skyskrapor som är högre än 150 meter.

Världens 8 högsta skyskrapor ordnade efter takhöjd. Dubai har ett ganska rejält försprång mot 2:an.

3 kommentarer:

 1. Och vi Malmöbor som är så stolta för vår fina Turning torso.

  SvaraRadera
 2. Hela Sverige ska vara stolta över Turning Torso. Vi har ju bara en enda skyskrapa i hela landet, men den har däremot design i världsklass.
  Turning Torso är högst i Skandinavien, och ca 25:e högsta i Europa.

  SvaraRadera
 3. Tack för en mycket trevlig sammanställning. Jag blev väldigt inspirerad att åka till någon av de stora asiatiska städerna nu och se dessa otroliga skyskrapor. Läste just ditt inlägg om "Beijing vs Shanghai".

  SvaraRadera