onsdag 7 april 2010

UtomhusGym


I många parker i Beijing så ser man efter en hastig blick att de brukar finnas ganska stora färgglada lekplatser. Tittar man lite noggrannare så upptäcker man att det är vuxna personer som "leker" med de olika prylarna. Nu stannar man upp och tittar riktigt noga och konstaterar då att det är inte lekplatser - det är Utomhusgym.

I de flesta parker finns faktiskt dessa Utomhusgym, och de används flitigt. Det är lite roligt att de nästan alltid är målade i skrikiga färger, så det ser verkligen ut som lekplatser. Jag är inte fullärd på träningsmaskiner, men det ser ofta ganska komplett ut. Det finns vanligen riktigt många "maskiner"

Det finns även rikligt med "vanliga" gym i Beijing, men de vänder sig huvudsakligen till den rikare gruppen Kineser, eller till oss västerlänningar som inte har insett att man kan träna gratis i parkerna.

Angående vanliga lekplatser för barn så uppfattar jag dem som ganska ovanliga i parkerna. Inte alls som vi är vana vid i Sverige, att varje park har en lekplats. Här är de som sagt ersatta med ett Gym.

Typiska träningsredskap i parkerna i Beijing. Dessa är val utnyttjade av lokalbefolkningen, men jag har ALDRIG sett en västerlänning där.

10 kommentarer:

 1. Vad smart! Första gången jag såg ett utomhusgym var i Finland förra året. Jag tänkte direkt att det borde finnas i Sverige.

  SvaraRadera
 2. Hej
  Vet du om det finns något hotell som har pool på takterassen vi ska åka i sommar och då är det ju väldigt varmt i beijing

  SvaraRadera
 3. Hej Krister!
  Jag blev förvånad att Du kallar denna lekplats för gym efter min lektion på gymmet hemma.

  Janne

  SvaraRadera
 4. @Helene
  Länken nedan visar några hotell med utomhus pool.
  http://www.vacationsmadeeasy.com/BeijingChina/lodging/BeijingChinaHotelswithOutdoorPool.cfm

  @Janne
  Well - Det är ju inte riktigt som ett inomhusgym...men billigt!

  SvaraRadera
 5. Det finns gratis UtomhusGym i hela kina, inte bara i Peking. Det e skatta pengnar. Samma som tunnelbaba, ibland kosta 2kr, buss 0.5kr.

  SvaraRadera
 6. Det finns faktiskt i Sverige också. I Falun :). Har aldrig sett någon använda dem dock.
  Har även sett det i Los Angeles.

  SvaraRadera
 7. Även att de alltid ser ut att vara klädda i vanliga kläder när de tränar på utomhusgymmen. Inga träningkläder här inte!

  SvaraRadera
 8. Gym och gym...
  Jag ser det mer som ett rehabiliteringsområde för äldre. Vissa gångar på marken är belagda med runda stenar som står upp olika mkt, där kan de gå barfota och få igång blodcirkulationen.

  Rörelserna de gör på dessa "maskiner" har ju inget motstånd så där förklaras val av klädsel.

  Det är ju inte meningen att de ska bli svettiga av detta, om inte värmen i sig gör det men då skulle vi ju alla behöva gå i träningskläder när temperaturen stiger... ;-)

  SvaraRadera
 9. Hej hej! gillar din blogg. Har alltid velat resa till Kina mest för att jag är intresserad av TKM. Det är roligt med såna hära utegym, finns ett i Göteborg också så det har bra inflytande. Är det som man tror att folk står ute på parker och övar Qi gong? Hade så bra!

  SvaraRadera
 10. Vi fick just ett sånt här i Kungsbacka, vid Aranäs-skolan om jag inte mins fel. Får ta mig ner och testa.

  SvaraRadera