måndag 12 april 2010

Säsong för Mango


I Sverige är vi vana vid att butikerna alltid har alla typer av frukt alltid. Vi märker inte av säsongerna så dramatiskt beroende på att stor del av vår frukt är växthusodlad eller importerad.

I många andra länder, tex Kina, är det betydligt mer påtagligt vilken säsong man befinner sig i. Fruktdiskens utseende (och prislappar) i matbutikerna varierar kraftigt efter säsong. Den mest uppenbara liknelsen vi har i Sverige skulle möjligen kunna vara Jordgubbar, där vi tydligt ser hur säsongen påverkar pris/utbud.

Liksom vi Svenskar har ganska bra koll på när Jordgubbarna har sin säsongstopp, så tyck de flesta Kineser kunna rabbla upp vilka månader som gäller för de flesta frukter. Pratar man om någon speciell frukt, så brukar det automatiskt komma en kommentar i stil med "...men du kan inte köpa den förrän i maj".

Just nu har tex Mango sin peak-säsong. Det betyder följaktligen att den är som godast nu, finns i stora kvantiteter och är billig. Dagspriset är ca 5 RMB/斤 i min butik, vilket motsvara ca 10 SEK/kg. Mango-säsongen här är från mars till maj/juni med sin topp just nu. Jag handlar mycket sällan matvaror annat än på restaurang, men Mango är så tok-gott så det händer att jag köper en hel påse och sitter med en kniv och slafsar i mig massor.

(Det går även att alltid hitta "allt" i butikerna här, med i betydligt mindre kvantiteter och till "Sverigepriser" när det inte är rätt säsong.)

Kina är den näst största Mango-producenten i världen efter totaldominerande Indien.

Delikata Mango, som har sin peak-säsong just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar