måndag 13 september 2010

En strid med två vinnare


Det är en ganska komplicerad mekanik i Kina som styr vem som ska betala en restaurangnota.

Ibland är det två personer som känner att de båda borde, eller vill, ta notan, och då kan det bli riktigt intressant. Det kan utbryta (vänskapliga) riktigt fysiska bråk mellan de som som känner sig manade att betala, och de kan fajtas mellan borden ett bra tag om att rycka åt sig notan, och slutligen har man en "vinnare".

En intressant aspekt med dessa "bråk" är att när det är över så har båda inblandade vunnit, fast på helt olika sätt.
Han som slutligen betalade har vunnit "respektpoäng" genom att betala, och han som inte betalade kan pusta ut för att han "vann" (sparade) pengarna, och han har ju lite av äran i behåll eftersom han faktiskt tog till strid för att få betala.

Från vänster: Min mamma, Urbans flickvän, Urban, Jag, Min dotter. Det är min Pappa som håller i Kameran, och det var han som åkte på notan. (Utan strid)

2 kommentarer:

  1. Och i Sverige blir det strid om att dela så rättvist som möjligt.

    SvaraRadera
  2. Hehe detta är såå roligt. Både att se på och deltaga i. Jag förlorar ingen ära av att inte betala, förlorar heller ingen stor summa pengar på att betala en taxinota på 20 eller middag för 40rmb. Därmed blir det extra kul att retas med att försöka "vinna" ibland. Ofta känner jag mig lite dum när någon jag vet har nästan obefintligt med pengar att röra sig med ska betala för allt.

    SvaraRadera