fredag 10 september 2010

Kommer tillbaka och köper den senare...eller?


När man turistar så springer man naturligtvis då och då på roliga prylar som man vill köpa. Ibland så passar det inte så bra att handla just då eftersom man just är på väg för att äta och inte vill bära på något, eller har någon annan "bra" anledning att skjuta på affären till senare. Kanske tänker man att man kan hitta den billigare på något annat ställe
Man tänker:
"Den ska jag köpa - Jag kommer tillbaka och köper den senare i vecka"

Men - problemet är att man kommer "aldrig" tillbaka senare. Nästa dag skulle man ju åka till Muren, och i övermorgon blev det en bussresa till Sommarpalatset, och dagen efter det så hamnade man på södra sidan av staden i stället. Och snart sitter man på planet hem utan sitt fynd.

Shoppingregel §1.1
Hittar du något du vill ha så köp det direkt - du kommer aldrig tillbaka och köper det senare.

Naturligtvis är detta ingen hundraprocentig sanning och den har inget specifikt med just Kina eller Beijing att göra, och gäller naturligtvis inte för alla människor och situationer - men jag tror den gäller ganska ofta. Jag har definitivt själv gjort detta misstag flera gånger, och jag tror det är fler med mig som kommit hem från sin resa utan den där prylen därför att det aldrig blev av att köpa den senare.

"What if there is no tomorrow? There wasn't one today"
Bill Murray, Groundhog Day (1993)

Typiskt "kraffs" som säljs på gatorna överallt i Kina. Hittar du något oemotståndligt så köp det direkt - vänta inte till dagen efter.

5 kommentarer:

 1. För att inte tala om att ett försäljningsstånd/butik kan byta innehavare och innehåll över en natt.

  SvaraRadera
 2. Har mailat dig Krister på din larmgatan-mail.

  //Martin (björklund goes to china)

  SvaraRadera
 3. Efter att ha bott I Beijing i över tre år, så instämmer jag delvis i dina tankegångar om att inte komma tillbaka...
  Men visst har jag kommit tillbaka för att handla. Och nästan alltid har det fungerat,för det man gärna vill ha säljs på många ställen. Har man tid så är de inga problem alls. Och jag jobbade mer än heltid....
  Alltid roligt att läsa dina inlägg.
  Saknar verkligen stan.
  Men kommer tillbaka i oktober.

  SvaraRadera
 4. @Ditte

  Regeln gäller huvudsakligen för turistande med begränsad tid på plats.

  Välkommen tillbaka i oktober ;-)

  SvaraRadera
 5. Klokt shoppingråd som jag kan skriva under på! :-) Har flera gånger försökt leta mig tillbaka till en viss butik eller ett marknadsstånd och misslyckats.. (visserligen inte i Kina.. men ändå..)

  SvaraRadera