torsdag 9 september 2010

Tuffa vakter?


Jag var ute på en av mina rundor för att sätta upp reklamaffischer för mitt Kafé på de närliggande universiteten. Denna gången var den på Tsinghua 清华大学 igen.

Eftersom det i princip inte finns någon stans där det är tillåtet att sätta upp affischer så kan jag likaväl sätta upp var som helst - de försvinner ändå efter några timmar. Det gäller bara att försöka hitta platser där så många som möjligt hinner se dem innan de städas bort. Det finns vakter överallt, så det brukar inte ta så lång tid.

Det finns en lite speciell regel för vakter i Kina att om deras längd är under 1,70 så hamnar de i en lägre löneklass. Detta innebär att för de inte så viktiga vaktuppdragen så anställs gärna de "små" vakterna för att hålla nere på kostnaderna. I bland ser de riktigt löjliga ut.

När jag stod som bäst och satte upp en affisch på Tsinghua så hörde jag en tveksam röst bakom mig som visade sig vara en vakt av den allra minsta modellen:

Vakten: "Är det du som satt upp alla dessa affischerna?"
Jag: "Ja, visst"
Vakten: "Det får man inte, anslagstavlan är bara till för Tsinghua"
Jag: "Med du - du kan göra ett undantag. Du ser ut att vara en hygglig kille - min kompis, några affischer är ingen fara"
(I Kina är man väldigt snabba att säga "kompis" till alla man gör affärer med)
Vakten: "Men man får inte"
Jag: "Ingen fara. Lita på mig - vi är ju kompisar"
Vakten: "Man får ju inte"
Jag: "Jag vet att du är en bra kompis - Jag litar på dig - Tack"
Vakten: "Men man får ju inte"

Och så gick jag, och vakten såg mycket tveksam ut, och tycktes inte veta hur han skulle bete sig. Jag antar att han plockade bort affischen när jag gått, men han "vågade" inte röra den när jag var kvar.

OBS! Prova INTE detta med vakterna på Himmelska Fridens Torg. De tillhör en helt annan division.

Den ynkliga vakten som försökte få mig att inte sätt upp affischer på Tsinghua. Notera längden på hans armar relaterat till de "korta" armarna på skjortan.

12 kommentarer:

 1. Hihihihihihihi, en sådan söt lite vakt!

  SvaraRadera
 2. Hahahhaha!!! Jag förstår att han känner sig liten och obetydlig framför en så ståtlig person som du.

  SvaraRadera
 3. Hur lyckas du fotografera allt du är med om? Frågade du vakten snällt om han kunde stå bredvid din affisch medan du tar ett foto till din blogg=P?

  /Henrik

  SvaraRadera
 4. @Henrik

  Jag har med tiden blivit så bloggskadad att jag alltid är beredd med kameran (telefonen) så fort det händer något.

  Nej - jag frågade inte vakten, och han blev lite sur efter bilden. Skulle jag fråga inför varje bild så skulle mina bilder i bloggen bli lite färre.

  SvaraRadera
 5. Om du sätter affischen lite högre upp så når han den inte...

  SvaraRadera
 6. Men Krister har du glömt att du är i Kina.
  Nästa gång du ska ut på klistrarstråt så får du ta med dig en bunt kaffebiljetter att muta vakterna med.

  SvaraRadera
 7. Han måste ju känna sej liten också när han blir så illa bemött av dej som är så stor och duktig...bra sätt att agera som svensk...eller?

  SvaraRadera
 8. @Anonym

  Du har naturligtvis helt rätt!
  Som svensk får man inte agera så här. Detta var ett övertramp långt över vad en ordningsvakt ska behöva drabbas av.
  Jag ska genast köpa en blomma och gå tillbaka och be vakten om ursäkt, och hoppas även kunna rädda lite av det förstörda svenska anseendet.

  SvaraRadera
 9. Hej Krister!

  Det här med längden är intressant. Det måste ha hög status att vara lång kines. Har du märkt av några tendenser till att kineser stirrar på långa västerlänningar? Jag ska hälsa på en god vän i Beijing i mars och alla som varit där förut säger att det kommer bli en prövning för mig?!
  Jag är 204 cm lång..

  Halkade in på din sida för ett tag sen när jag letade info om visum - riktigt bra info. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nicklas,

   Ja, det är ofta eftertraktat at vara lång i Kina. Det extremaste exemplet på detta är benförlängningsoperationer som är en mycket smärtsam väg att bli lång, men som tragiskt nog förekommer.

   På vissa platser kommer definitiv folk att stirra på dig, men det är också många i Beijing som är vana vid oss västerlänningar så en hel del kommer inte att reagera alls.
   Det är inte omöjligt att några (ofta från någon avlägsen provins) kommer att vilja bli fotograferad tillsammans med dig på Himmelska Fridens Torg.

   Mvh

   Radera