tisdag 7 september 2010

Svarttaxi


Beijing's infrastruktur kretsar mycket kring ringvägarna. Många lagar/regler gäller innanför vissa ringvägar. Mest kända regeln är kanske att inga lastbilar får köra innanför 5:e ringvägen på dagtid. Man märker att staden blir mer "civiliserad" ju närmare centrum man kommer. Mer uppstyrt, och mer poliser i centrum.

Svarttaxi (黑车, hēichē) förekommer naturligtvis i Beijing, men varierar starkt beroende på var man är. För några år sedan var flygplatsen tjockfull och även turistattraktioner som tex Sidenmarknaden hade alltid en hel rad stående som väntade på "dumma" turister som inte visste vad som var normal taxa. Dessa svarttaxi som huvudsakligen inriktade sig mot turister är nästan helt bortstädade nu, och jag tror man kan turista i Beijing någon vecka utan att se en enda svarttaxi.

Men - om man rör sig utanför de innersta ringvägarna, och framför allt om man lär sig känna igen dem, så finns det fortfarande en vansinnig massa svarttaxi. Ju längre ut du kommer desto fler är de. Är du utanför 5:e ring så är de riktigt många. Innanför 2:a ring är de betydligt mer sällsynt, men visst förekommer de även där. Dock så bryr sig de flesta inte om västerlänningar.

Mitt Kafé ligger utanför 4:e ring och här i Wudaokou 五道口 finns det ganska många svarttaxi. Utanför min byggnad brukar det alltid stå några stycken och vänta på mig på natten när jag stängt Kafét.

Priserna på svarttaxi är inte speciellt billigt. Aningen billigare är vanlig taxi efter en kortare förhandling som vanligen startar med ett pris aningen över normal taxi-taxa. Jag använder dem huvudsakligen bara när jag inte hittar någon annan taxi, och som turist tycket jag man helt ska strunta i dem - om man nu skulle råka få syn på någon.

En svarttaxi som komiskt nog är svart, som jag ibland har åkt hem med på kvällarna. Chauffören blir mycket rädd när han ser att han blir fotograferad, så det är inte så lätt att få en bra bild.

2 kommentarer:

  1. Vilka öppettider har du på ditt kafé? Jag fick upplevelsen att serveringar nästan alltid hade öppet i Peking. Oavsett om jag gav mig av tidigt på morgonen eller kom hem sent på kvällen var verksamheterna i kvarteren runt hotellet igång.

    SvaraRadera
  2. Ja, det finns en del som har "dygnet-runt-öppet".

    Jag öppnar ca kl 10:00 på förmiddagen och stänger när gästerna har gått hem på natten, vilket kan variera ganska mycket.

    SvaraRadera