söndag 26 september 2010

GAMLA Sommarpalatset


Gamla Sommarpalatset, 圆明园 (Yuánmíngyuán) i Beijing - ska inte förväxlas med det "vanliga" Sommarpalatset som många turister besöker.
Härifrån (Det Gamla) styrde kejsaren Kina på 1800-talet, men dessvärre förstörde Fransmännen och Engelsmännen palatset under andra opiumkriget 1860 så idag är det bara ruiner kvar av byggnaderna.

Idag är Gamla Sommarpalatset huvudsakligen en naturskön park i jätte-format. Parken är 3,5 kvadratkilometer stor, så det tar några timmar att gå runt den. Endel beskriver Gamla Sommarpalatset som en ganska trist plats, men jag håller inte med. Jag tycker faktiskt att det är en av de vackrare parkerna i Beijing, och definitivt inte så stimmig och överbefolkad som de mer kända turistmålen. Som turist åker man hit om man är lite längre tid i Beijing och har "bränt av" alla de tunga "måste-platserna" och vill ha en fridfull eftermiddag i en lummig park.

Det Gamla Sommarpalatset hittar man i nordvästra Beijing omslutet av Kinas tyngsta universitet på östra och södra sidan, och med Nya Sommarpalatset på västra sidan. Man tar sig lättast hit med Tunnelbana linje 4, och hoppar av vid YUANMINGYUAN så hamnar man precis vid södra entrén.


Några av ruinerna efter Fransmännens och Engelsmännens framfart i Gamla Sommarpalatset.


Jag framför en av alla sjöarna i Gamla Sommarpalatset. Sjöarna är nästan helt täckta av lotusblommor.

1 kommentar:

  1. Det ser mycket fint ut,
    Jag skulle nog inte säga att det ser tråkigt ut efter dom här bilderna (:

    SvaraRadera