onsdag 22 september 2010

Billig västerländsk mat


Överlag brukar västerländsk mat vara relativt dyrt i Beijing. Ibland nära på Svenska priser. Men - sedan jag flyttade upp till universitetsområdet Wudaokou 五道口 så har jag fått lära mig att det inte alls behöver vara så. Det är som jag tidigare skrivit en ganska dramatisk skillnad mellan universitetsområdet och de östra delarna av Beijing där turister och business-folket normalt håller till.

Nu åker man ju inte till Beijing för att käka Hamburgare, men efter några dagar med Kinesisk mat vet jag att det är fler än jag som som får abstinens efter något flottigt västerländskt. Ofta hamnar man då på de dyra ställena kring Sidenmarknaden eller Sanlitun. Vill man komma lite billigare undan och ändå käka västerländskt så kan man bege sig upp till Wudaokou.

Exempel på ett mycket billigt ställen är La Bamba som ligger centralt i Wudaokou. På La Bamba har de luncherbjudande för 10 RMB som t ex kan vara en Hamburgare med stipps. På lördagar har de gratis öl mellan 12 och 2 på eftermiddagen. Ett annat exempel är Helen's Cafe några hundra meter söder om La Bamba på samma gata som har liknande erbjudande (t ex Hamburgertallrik) inklusive dryck för ca 18 RMB. Något likt detta är OMÖJLIGT att hitta kring turistområdena eller Sanlitun, men i universitetsområdet är det "vardagsmat".
(Det gäller att glädja sig åt de positiva sakerna här uppe)

MiMiShan CoffeeBar har jag valt att lägga mig ett steg över de extrema lågprisställena i pris. Jag har heller inte tillräckligt med sittplatser för att kunna ta emot de kvantiteterna som skulle krävas för att få ihop ekonomin med så låga priser. Dock håller jag definitivt en klass högre kvalité i alla avseenden. Särskilt vad det gäller komfort och miljö.

La Bamba
En trappa upp vid nattklubben "Propaganda"
海淀区五道口华清嘉园东门五角星酒吧2-3层

Helene's Caffe
Söder om Wudaokou tunnelbanestation väster om järnvägen.
海淀区成府路五道口成铁站路口往南走200米

Hamburgetallrik för 10 RMB på La Bamba. Kanske inte den största och elegantaste, men OK som lunch. Exempel på riktigt billig västerländsk mat i Beijings studentkvarter. Vill man ha "en stor stark" att dricka går det på ytterligare 5 RMB.

Gratis öl i två timmar! Konkurrensen om studenterna är stenhård i Wudaokou.

3 kommentarer:

 1. säkert en hel 5 krona i vinst per såld tallrik :)
  Undrar om det är sån där "om märkt" köttfärs från ICA de gör hamburgaren av?

  Har du fått erbjudande om att sälja din gamla använda wokolja till nån gubbe på cykel på kvällarna ännu?

  SvaraRadera
 2. Nej, men däremot KÖPER jag min wookolja extremt billigt av en gubbe på cykel som dyker upp här på kvällarna ibland. ;-)

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset om Wudaokou! Efter över tre och ett havt år i stan har jag inte varit där.Synd!!! Kommer tillbaka i nov och då ska ett besök där bli av. Bodde själv på Gongti Beilu, mitt emot Worker´s Stadium och vistades mest där, söder, norr och öster ut. Xidan är i alla fall bekant!( Jobbade full tid...)
  Nu ska det bli ändring!!!
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera