söndag 31 oktober 2010

Avskaffa Sommartiden


I dag är Sommartiden slut för detta året, och om jag fick bestämma så skulle den aldrig komma tillbaka. Jag tycket nämligen att Sommartid är ett riktigt trams.

Tanken med sommartiden är, som alla nog vet, att optimera solljuset mot den tid på dygnet då vi vill ha sol, och därför har en dryg fjärdedel av världens länder bestämt att ställa klockan fram och tillbaka två gånger per år.

Nackdelarna är massor.

Olika länder ställer om vid olika datum och olika länder ställer även om vid olika klockslag, och om inte det skulle vara nog så ändrar en del länder då och då omställningstiderna.
Detta är ett elände om man jobbar i en internationell miljö, och det blir en hel del missförstånd med bokningar av telefonkonferenser och liknade jippon kring omställningsdatumen. (T ex USA ställer om två veckor tidigare på våren och en vecka senare på hösten jämfört med EU)

Sedan har vi alla de problem som gäller händelser som sammanfaller med omställningsögonblicken. Hur gör man t ex med en nattbuss som går varje söndag kl 02:30 när denna tidpunkt helt enkelt inte existerar? Eller ett halvår senare när klockslaget inträffar två gånger på samma natt? Det finns även en rad exempel med arbetstidsberäkning för nattarbetande branscher som strular två gånger om året.

Vi har även den tekniska tidberäkningsproblematiken som ska byggas in i alla maskiner som hanterar klockslag - vilket är riktigt många. Och dessa apparater måste även modifieras när man ibland bestämmer sig att ändra omställningstiderna. T ex förlängdes sommartiden med en månad 1996 i Sverige.

Till detta ska man även lägga de vardagliga bekymren för alla dem så har svårt att komma ihåg vilket håll man ska ställa klockan, och att komma ihåg att ställa om den stora mängd klockor som finns i varje hushåll, och en del till och med glömmer att man ska ställa om i huvud taget. Det är många missöden som sker denna förvirrade söndag två gånger om året.

Allt detta strul, och mycket mer därtill, är för att optimera solen EN timme i vissa delar av världen.
För att få perspektiv på vad vi vinner med att flytta solens nergång med EN timme så kan man tänka på att solens upp och nergång i t ex södra Sverige skiljer mer än 5 timmar mellan sommar och vinter. (och än mer norr)

Vi har även fenomen som att t ex stora delar av hela Europa har enats om att tidsmässigt ligga i samma tidzon trots att dessa länder geografiskt sträcker sig över 3 tidzoner, och den sträckan motsvarar alltså tre timmars skillnad i soluppgång. Vi har även en del länder, t ex Kina som geaografiskt sträcker sig över 5 tidzoner och ändå har en gemensam tid - och det fungerar.

Dvs hela detta spektakel för att optimera EN timma när vi i så många andra sammanhang kan acceptera mycket fler timmars variationer utan att ens reflektera eller påverkas så mycket över det.

Dvs Sommartiden är TRAMS! - Avskaffa!

Ps.
Nu (på vintern) skiljer det 7 timmar mellan Svensk och Kinesisk tid, och på sommaren är det 6 timmar.

Världens tidzoner.
Kina sträcker sig geografiskt över fem tidzoner, men har samma tid (GMT+8) i hela landet och bryr sig klokt nog inte om Sommartid. Den Europeiska tiden, CET, sträcker sig geografiskt över tre tidzoner, men vill ändå strula med att flytta en timmer över sommaren, när man i övrig har en frivillig "missanpassning" som ger större påverkan.

10 kommentarer:

 1. Håller med dig. Jag har heller aldrig förstått vitsen med att ställa om klockan, bara jobbigt för kroppen.

  SvaraRadera
 2. För att inte tala om internationella resor till sjöss (samma bekymmer finns förmodligen inom t ex flyget också), när man ska uppge avgångs- och ankomsttider, beställa lots/båtsmän, bunkra och osv osv; ständigt strul och som upplagt för missförstånd.
  Och hur många kommer inte för sent till jobbet/skolan för att man missat ställa om klockan?
  Tycker oxå detta mest är trams, man förlorar mer än man tjänar på att ställa om klockan två gånger per år!

  SvaraRadera
 3. Jag håller faktiskt med dig. Mer trassel än positivt. På Island har de ingen sommartid, och det funkar utmärkt.

  SvaraRadera
 4. Jag älskar sommartid och vill gärna ha den året runt. På morgonen är det strunt samma om det är mörkt eller ljust men på kvällen när jag kommer hem från jobbet så har jag gärna en timme extra ljus.

  SvaraRadera
 5. @Jonas

  Jag kan acceptera din variant. Vi kan placera oss i den tidzon som är optimalast en gång för alltid. Huvudasken är att vi inte ställer om klockan.

  SvaraRadera
 6. Sommartid bättre. Nu är det kolsvart i Götborg redan kl 5. Suverän blogg! Besöker Peking för första gången i slutet av nov. o hoppas hitta till MiMiShan.

  SvaraRadera
 7. Håller med - vill också ha sommartid året runt; på det här viset får man ju mindre ljus nu - när man behöver det som bäst! Helt idiotiskt.

  SvaraRadera
 8. Det är väl en sak att ändra en hel timme,..Venezuela praktiserar med 5,5 timmars skillnad.

  SvaraRadera
 9. Jag tror inte Venezuela har sommar/vintertid men de har haltimmestidszon, -4½ från UTC. Indien har också det +5½ men värst är nog Nepal med 5¾.

  SvaraRadera
 10. Gilla NormalTid AllTid på Facebook! :)

  SvaraRadera