fredag 8 oktober 2010

Prisguide - Frisörer


Är man lite vågad så kan det vara en kul grej att klippa sig när man är i Kina. Något man snabbt konstaterar är att det är en extrem spridning på priset och miljön hos de olika frisörerna. En enkel klassificering delar in dem i tre grupper: "Street Cut", "Normal" och "Lyx"

Street Cut
Frisörsalongen är en pall på gatan och vanligen ett parasoll. Normalt är dessa frisörer specialiserade på de mer traditionella kinesiska frisyrerna, och pratar i stort sett aldrig engelska. Inget för dig som vill göra slingor eller avancerade "disco-frisyrer".
Prisläge: 1 till 5 RMB (=SEK)

Normal
Dessa frisörsalonger ser ut som de vi är vana vid i västvärlden, men servicenivån är vanligen ett steg högre. Tvättning av håret före och efter klippning ingår alltid. Ibland ingår även lite enklare massage av huvud och axlar. Ofta är det någon som förstår tillräckligt med engelska för att man ska kunna reda ut vad man önskar.
Prisläge: 10 till 100 RMB (=SEK)

Lyx
Går man över normalnivån kan det bli hur fint och dyrt som helst. Utöver en mycket fin miljö så har du en en makalös service av en rejält tilltagen personalstyrka. Jämte frisören kan det t ex stå en dam och borstar bort eventuella hårstrå som skulle falla på ditt ansikte. Det kan även ingå gratis dryck i eleganta koppar och då även en servitris som ständigt väntar på din beställning. Det finns till och med de ställena där man kan boka sig för någon speciell kändisfrisör som flygs in från Milano eller NewYork. I dessa fallen rör vi oss naturligtvis i absurda prisnivåer.
Prisläge: 200 RMB till absurdum.

Frisörer modell "Street Cut" i Beijing

Jag på en normal mellanklass-frisör i Wudaokou. Pris 38 RMB.

4 kommentarer:

 1. Största problemet brukar ju va att hitta någon som klarar av att klippa tunt västerländskt hår. Hur gör man det?

  SvaraRadera
 2. Som ni ser på min frisyr så har jag inte lyckats lösa detta problem. ;-)

  SvaraRadera
 3. Hej! Skall till Beijing på tisdag och skulle vilja både klippa och slinga håret. Skulle du vilja skriva namn och adress på något " normal" ställe som du rekommenderar? Vore jättesnällt! Mvh cecilia

  SvaraRadera
 4. Cecilia

  Om jag förutsätter att du inte kan kinesiska, och vill göra lite mer avancerade övningar så tror jag dessvärre(?) att du måste gå till kategori "Lyx", dvs det kan bli dyrt. En av de kända "kedjorna" är:
  Tony Studio 东田造型 som har några stycken salonger.
  Två av adresserna dit är:
  Wangfujing, Beijing apm Mall 919, 9/F, Bldg 2
  东城区王府井新东安市场2号写字楼9层919

  17 Gongti Beilu
  朝阳区工体北路17号

  Fråga noga innan du börjar vad det kommer att kosta!

  SvaraRadera