torsdag 14 oktober 2010

Dagstur till Tianjin 天津


Lite drygt 10 mil sydost om Beijing vid kusten ligger hamnstaden Tianjin 天津.
Tianjin 天津 är en av de större städerna i Kina och har en folkmängd på ungefär Sveriges befolkning. Ur ett turistperspektiv är Tianjin relativt ointressant, och det finns massor med städer i Kina som är intressantare.

Men - på grund av att det går ett fantastiskt bekvämt snabbtåg från Beijing som på 28 minuter(!) och 58 RMB tar dig till Tianjin så kan man på grund av lättillgängligheten göra en dagstur hit bara för att få se en annan miljö om man har en dag över och vill omväxla intrycken.
Det går många avgångar varje timme så det är bara att åka till tågstationen (den södra) och kliva på, så är man strax i Tianjin's centum.

Vad finns det att se i Tianjin?

Faktiskt tycks sevärdheten nära på "bara" vara staden som stad. Helt enkelt att se en annan miljö än t ex Beijing. Inga direkta tunga attraktioner alltså. Nu är staden ganska vacker, ren och småtrevlig så det är ändå ganska intressant att promenera runt här. Naturligtvis finns det en även en massa varuhus och restauranger. Prisläget är ett litet steg lägre än i Beijing

En av attraktionerna är China House, 瓷房子, där "China" i detta sammanhanget betyder porslin. Det är ett hus där fasaden är gjord i keramik. Lite kul, men inget extremt.
(finns på i Chifeng Ave. 72 和平区赤峰道72号)
Dessvärre är jag tyvärr ingen expert på Tianjin eftersom min erfarenhet av staden är begränsad till tre dagar, så jag har naturligtvis missat några guldkorn.

Tianjin har även en och annan skyskrapa (mitt intresseområde) och den nästan färdiga Tianjin World Financial Center på 337 meter är ganska vacker. Ambitionerna med skyskrapor är höga i Tianjin och stolthetsprojektet är Goldin Finance 117 som dessvärre har blivit försenat men är förhoppningsvis klart 2014 då det kommer att vara världens 3:e högsta skyskrapa (takhöjd) med sina planerade 597 meter.

Fasaden till keramikhuset China House, 瓷房子 i förgrunden och skyskrapan Tianjin World Financial Center sticker upp i bakgrunden.

Snabbtåget som på 28 minuter och ca 325 km/h tar dig från Beijing till Tianjin.

8 kommentarer:

 1. Det var en charmig fasad på keramikhuset. Funderar över om samma fasad fanns i Sverige, hur lång tid den skulle klara sig från förstörelse.

  SvaraRadera
 2. 58 RMB? Åkte du andra klass? ;)

  De har flera vackra broar om man gillar att titta på sådan arkitektur

  http://kina.janfriberg.nu/2010/07/pa-besok-i-%EF%BB%BF%EF%BB%BFtianjin/

  SvaraRadera
 3. @Jan
  Jag har även åkt för 68 RMB, och då satt man 4 i bredd i stället för 5, så det är kanske skillnaden mellan 1:a och 2:a klass. I båda fallen bad jag bara om en biljett till Tianjin, så det var säkert utbudet som avgjorde vilken klass de gav mig.

  SvaraRadera
 4. Kan tipsa en blogg om Tianjin:
  http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.4824525

  /Petter

  SvaraRadera
 5. @Petter

  Tack!
  Jag har letat efter Svenskar som bloggar från Tianjin utan resultat.

  SvaraRadera
 6. Krister, detta kanske kan vara av intresse för din business:

  http://shanghaiist.com/2010/10/14/post_28.php

  SvaraRadera
 7. Hej hej!

  Har tittat in på din blogg några gånger... Alltid lika trevligt..!

  Min pappa ska till Kina om ca en månad.. Har du några tips till honom?
  Vad ska han försöka hinna se och sånt? (förutom muren då den är obligatorisk! :P)

  SvaraRadera
 8. @Sanna

  Titta på min "Beijing-10-i-topp":
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/01/beijing-10-i-topp.html

  Nr 4. (Olympiska parken) är ett ställe som allt för många missar.

  SvaraRadera