Är det Kinesiska köket bra eller dåligt om man är Vegetarian?
Det finns två ganska motsatta och vanligt förekommande svar på den frågan, och jag ska försöka jämka mellan svaren.
Åsikterna brukat vara ungefär:
Mycket bra! - Det finns fantastiskt många goda vegetariska rätter på alla restauranger.
Katastrof! - Även om man beställde en vegetarisk rätt så kan den innehålla t ex fläskkött.
Båda svaren är rätt!
Det finns otroligt många vegetariska rätter i det Kinesiska köket. I en meny på en "typisk" Kinesisk restaurang finns det flera uppslag i menyn fulla med bara vegetariska rätter. Troligtvis fler än på en specialiserad vegetarisk restaurang i Europa, så det är minst sagt ingen brist på vegetariska rätter.
Den andra sidan på historien är att Kineserna absolut inte kan förstå poängen med att vara vegetarian.
"Varför är djuren gjorda av kött om man inte ska äta dem?"
Det betyder att de inte kan förstå att det är förbjudet att stänka i lite strimlat kött i den vegetariska woken som en smaksättare. Ungefär på samma sätt som man kan slänga på lite grönsaker på en kötträtt.
Att "kräva" att det inte tidigare har stekts kött i samma wok som ens grönsaker tillagas i kan man glömma. Om detta är ett stort problem - då har man problem.
Så - Om svaret på den inledande frågan är "Mycket bra!" eller "Katastrof!" beror på hur man värderar ovanstående för- och nackdelar.
Nedan följer mina favoriter ut det Vegetariska Kinesiska köket:
Varm Aubergine, 酱烧茄子 (jiàng shāoqiézi)
Serveras i varm panna eller på het järnplatta. Mycket "matig" och mättande rätt som nästan(!) kan ersätta en kötträtt.
VARNING!: Det kan förekomma kött i denna rätt - men vanligen inte.
Godisgott! Smakar ungefär som potatischips.
Alltid gott men kan ibland bli lite väl kryddstarkt - men då är det bara att beställa mer öl.
Ååååhh vad jag saknar maten i Beijing, vegetarisk eller inte!!!
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaMinst sagt matnyttiga (haha) tips för oss som ska åka till Kina. Undrar om det finns något bra sätt för oss vegetarianer att meddela att vi vill ha köttfri mat? Skriva ner till exempel?
Mvh Liza
@Liza
SvaraRaderaEtt sätt är att använda det "allergikort" som jag skrev om tidigare. Där kan man kryssa i t ex "kött". Ett sådant kort ger nog mer tyngd än en "vanlig" lapp.
Se:
http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/09/att-vara-allergisk-i-kina.html