måndag 6 december 2010

Fragrant Hills 香山


Precis nordväst om Beijing ca 2 mil från Himmelska Fridens torg i ligger parken Fragrant Hills 香山. Parken ligger i kanten av de Västra Berget 西山 och är en blandning av naturupplevelse, vackra parker och historiska sevärdheter. Detta är inget vanligt resmål för Västerländska turister men betydligt vanligare bland de Kinesiska. Även för affärsmän är Fragrant Hills ett populärt mål för det vi skulle kalla för "konferens" eller "teambuilding".

Här finns tempel och ganska många andra historiska byggnader. Parken anlades för nästan 1000 år sedan så det finns endel riktigt gamla lämningar kvar även om Engelsmännen och Fransmännen var "duktiga" nog att ge sig upp i bergen och bränna en del av templen under opiumkriget. Som jag tidigare skrivit bodde även Mao Zedong här 1949. Parken är även känd för att den blir helt röd på hösten när alla träd ändar färg, och då hålls även en festival för de röda löven (红叶节, hóngyèjié).

Hela parken ligger på en bergssluttning så det är mycket branta slingrande vägar att gå på så man bör ha lite kondition. Den högsta punkten, Xianglu feng 香炉峰, ligger på 557 meters höjd och det finns även linbana för den som vill.

Jag har inte sett hela parken, men det jag sett tycker jag om. Det är en vacker miljö och de olika sevärdheterna ligger med lagom promenadavstånd. Perfekt om man har en dag över och vill koppla av. Dock lite varning för de energikrävande branta vägarna.

Det går att krångla sig hit med de kollektiva bussarna, men det är knappast görligt som normal turist, så jag föreslår att ta en taxi vilket kostar ca 50-70 RMB från centrum.

Fragrant Hills Park
香山公园

Fragrant Hills Pagoda 香山琉璃塔 (Xiāngshān Liúlí Tǎ)

Temple of Azure Clouds 碧云寺 (Bìyún Sì) som ligger precis utanför norra porten till Fragrant Hills.

En av alla vackra klassisikt Kinesiska vyer man ser när man vandrar runt på Fragrant Hills

3 kommentarer:

  1. En rolig detalj i de bergen är ju att du kan skrika ut din ilska för att bli av med dina problem, så man brukar kunna höra kineser som står och vrålar i bergen :)

    Jag fick f.ö bära min fru ned för berget, för när vi kom upp på toppen så var hon så trött så det gick inte att gå ned.. tur man var vältränad då :P

    SvaraRadera
  2. Tack - där kom förklaringen!

    Jag har hört folket skrika, men jag förstod inte varför.

    SvaraRadera