torsdag 9 december 2010

Inspelning av CCTV show


(Kanske har jag ett trovärdighetsproblem med detta inlägget på grund av det föregående)

I måndags blev jag uppringd och inbjuden att delta i en TV-inspelning för CCTV, 央视 (det statliga Kinesiska TV-bolaget). Inspelningen skulle ske dagen efter i 长兴 Changxing (utanför Shanghai) Jag blev inbjuden av självaste vice presidenten för 长兴县人大常委会 Changxing National People's Congress standing committee, 韩伟方 (Hán Wěifāng), som jag har en träffat för några år sedan i Sverige.

"Som vanligt" blir man värdigt upphämtat på flygplatesen i en stor bil med svarta rutor, och naturligtvis en trevlig assistent som tar hand om mig under dagen.

TV showen's tema är det pågående samarbetet mellan Sverige, och framför allt min hemstad Kalmar och Changxing. Två internationellt relativt okända städer som har "funnit varandra". Min roll i det hela var att sitta i publiken och ställa en "spontan" fråga (dvs från manus) till en av deltagarna i panelen. Jag tycker jag gjorde en stålande insats.

Panelen var på den Svenska sidan personal från Generalkonsulatet i Shanghai och från IKEA, och på Changxing's sida var det min "vän" 韩伟方 och en av Kinas Olympiska guldmedaljörer och en Operasångare som gjort karriär i Stockholm.

Programmet var ganska "tillrättalagt" och väldigt politiskt korrekt och fint, dvs inte så dramatiskt, men det var definitivt kul att vara med och se hur en TV-inspelning går till i Kina, och lite extra kul att det faktiskt även handlade om Kalmar.
Det är svårt att sluta förvånas över den korta Kinesiska framförhållningen. Jag blev uppringd 27 timmar innan programmet skulle spelas in, och jag fick reda på att jag skulle prata 15 minuter innan inspelningsstart.

CCTV har 19 kanaler och når ca en milliard tittare och det är ca 500 millioner personer som frekvent ser på CCTV. Hur många som kommer se just detta program på söndag är inte lätt att veta, men högst sannolikt är det väldigt många fler tittare som kommer att se mig än vad Kalle Anka på julafton har.

Programmet kommer att sändas på CCTV-4 19:45 (Kinesisk tid) nu på söndag.

Den svenska sidan av panelen från Generalkonsulatet och IKEA. Notera bilderna på Kalmar slott i bakgrunden.

Till vänster syns den Kinesiska OS-medalljören med 韩伟方 jämte sig, och programledare i mitten.

Jag och 韩伟方 på hans kontor i Changxing.

14 kommentarer:

 1. Ställde du frågan på kinesiska?
  Frågade du hur det går med Fanerduns projekt?

  SvaraRadera
 2. På (A) svarar jag "Ja", och på (B) svarar jag "Nej"

  Frågan (som var förutbestämd, men jag formulerad om den) gällde varför folk från 4 olika platser bor i Changxing.

  Jag sa:
  为什么人从四个不同的地方住在长兴?

  SvaraRadera
 3. Grattis till att du blev tillfrågad och vara med. Måste vara en läcker tanke att ha så många tittare. Du har ett bra nätverk.

  SvaraRadera
 4. Tack!
  Ja, nätverk är "allt" här i Kina. Nu känner jag inte att mitt nätverk är jättestort, men några stycken lite tyngre personer känner jag, och det gör att jag då och då blir inbjuden på diverse intressanta jippon.

  SvaraRadera
 5. wow, så himla spännande....att på så kort varsel få åka iväg och uppleva detta...Jag ska skriva upp det och kolla, nu på söndag? Kul!
  Anna G in Wonderland (ja, huset heter så )

  SvaraRadera
 6. De flesta unga kinesiska tittar inte på CCTV och är berömd för "Hjärntvätt". Det finns minst 60 TV-kanaler om du har en vanlig kabel-tv.I Kina kallar vi "CCTV" som "CCAV".

  SvaraRadera
 7. Intressant! Men det är inte dålig framförhållning av dem att fråga dig i sista stund, utan ett klassiskt trick att få dig att göra det de vill. Jag tror till och med att det finns en kinesiskt uttryck för det de utsatte dig för, ska kolla runt.

  SvaraRadera
 8. @Hemulen,

  Attans också!

  Allt var bara en välplanerad politisk konspiration och jag gick i fällan. Hade jag haft mer tid på mig hade jag genomskådat den politiska propagandan som var dold i min replik och inte behövt drabbas av det som de "utsatte" mig för.

  Precis så var det naturligtvis. ;-)

  SvaraRadera
 9. ha ha ha, ja hemulen kan hitta en konspirationsteori överallt där det finns kineser inblandat.

  SvaraRadera
 10. Vad roligt, även om framförhållningen var kort. Tyvärr är jag nu i Sverige och kan inte titta.
  Besökte i alla fall ditt café i Beijing tillsammans med min kinesiska lärare Sofia. Det var en lördag och du var behövligt ledig.
  Mycket gott och trevligt!
  Återkommer i vår!
  Trevlig Lucia!

  SvaraRadera
 11. Tyvärr missade jag ditt framträdande med någon minut, men såg dig i alla fall sittande i publiken.

  Jag trodde att programmet skulle visas 12.45 svensk tid (19.45 minus 7 timmar), men det visades redan 11.45.

  SvaraRadera
 12. Jag kan tragiskt nog konstatera att jag missade programmet. :-(

  Är det någon som har en länk till något ställe där man kan se programmet igen så är jag mycket tacksam.

  SvaraRadera
 13. Hittat en länk:
  http://www.cxbtv.com/cxbtv/video/z_xwsp/2010-12-13/2316.html
  Hoppas det funkar.
  /Peter

  SvaraRadera
 14. @Peter

  Länken fungerar ;-)

  Tack!

  SvaraRadera