onsdag 1 december 2010

Rökning förbjuden?


Tobaksrökning kommer historiskt från Indianerna i Nordamerika och de var ganska ensamma om företeelsen under lång tid tills Columbus hittade härligheten, och därefter spreds den relativt snabbt över världen och då även till Kina på 1500-talet.

I kraft av sin extrema befolkning och en ganska utbredd rökkultur är Kina världens överlägset största cigarettmarknad. Inget land kommer ens i närheten av Kinas konsumtion och var tredje cigarett i världen röks av en Kines. Mer än 60% av alla män i Kina röker men bara 10% av kvinnorna.

Dock finns det många länder där rökning är vanligare företeelse räknat per person och år. Grekland (ca 3 000 st) brukar hamna överst och Östeuropa och Ryssland tar också höga platser på dessa topplistor. Kina ligger på ca 25:e plats.(ca 1 600 st). Svenskar konsumerar ca 750 cigaretter per person och år.

Ett fenomen som är värt att notera angående Kina's rökkultur är att nästan överallt är det "Rökning Förbjuden"禁止吸烟 (jìnzhǐxīyān). I princip varenda restaurang och mängder av offentliga utrymmen har dessa skyltar, men ingen brys sig i huvudtaget. Det röks överallt hela tiden! Ofta finns det stora askfat placerade precis under skylten om Rökning Förbjuden. Jag har ibland roat mig med att fråga personalen på restauranger om det är rökning förbjudet, och pekat på någon av de stora förbudsskyltarna på väggarna, men alltid fått svaret att det "går bra att röka lite ändå".

Antal rökta cigaretter per år och vuxen person fördelat över världens länder. Kina röker mycket men är inte värst. Däremot är den totala Kinessiks marknaden klart störst på grund av Kinas extrema folkmängd.

Askfat precis jämte skylten om röknings förbjuden. Förbudsskylten är att tramsigt spel för galleriet. Dock förstår jag inte vem de försöker "lura".

6 kommentarer:

 1. Vad kostar ett paket cigaretter i Kina egentligen?

  SvaraRadera
 2. Man kan nästan säga att det kan kosta vad som helst. Ett paket cigaretter kan kosta 2-5 RMB för enkla kinesiska märken och 20-200 RMB för de kinesiska fin-märkena.

  SvaraRadera
 3. haha kineserna är underbara när det gäller prissättningar.
  Från nästan gratis till svindyrt gäller nästan på allt.

  SvaraRadera
 4. Här på Sri Lanka är det få som röker, rökning förekommer knappt på fik eler resturanger, är det någon so röker är det ofta en turist.
  Rökning är även förbjuden utomhus.

  SvaraRadera
 5. @Fru Björnsson på ön

  Ja Indien och Ski Lanka är ju "vita" på kartan.
  Rökförbud utomhus låter lite omvänt intressant.

  SvaraRadera
 6. Kinas folkhälsa står inför gigantiska utmaningar. Den tilltagande fetman med konsekvenser pga västerländsk skräpmatskulturs intåg och rökningen kommer att ställa till det rejält.
  Trist.

  SvaraRadera