lördag 4 december 2010

Har Beijing 13, 19 eller 22 millioner invånare?


Folkmängder för städer är alltid mycket vanskligt att diskutera. Särskilt om man bara har en "lösryckt" siffra angående någon stad.

Hur stor är Beijings folkmängd?

Till att börja med så finns det 12,5 millioner som har 户口(hùkǒu). 户口 betyder ungefär att man är en "fullvärdig" Beijing-medborgare. (vilket är ganska eftertraktat att vara)
Utöver detta finns det en vansinnig massa gästarbetare från andra regioner. Enligt en beräkning från juli i år så var det 7,3 millioner gästarbetare som bott mer än 6 månader i Beijing och som då räknas som permanent boende.
Utöver dessa så finns det uppskattningsvis ytterligare 2 millioner som vistas i staden på mer eller mindre lösa band (jag gissar att jag räknas hit). Denna siffra är ganska osäker.
Summerar man ovanstående så kommer man till en folkmängd i Beijing22 millioner! Man ska dock var medveten om att det finns rejäla felkällor i dessa siffror.

För att krångla till det ytterligare så gäller siffrorna ovan Beijing-"kommun" 北京市 (Běijīng Shì). I vissa sammanställningar så räknar man folkmängden i stadens tätbebyggda centrum, vilket är en betydligt luddigare definition, men som bättre speglar vad som upplevs som en stad. Nyligen bedömdes Beijings stadskärna 北京市区 (Běijīng Shìqū) huseras av 19 millioner personer, vilket är 1 million mer än vad infrastrukturen beräknas klara av.

Så, svaret på frågan om hur många invånare Beijing har är mellan 13 och 22 millioner beroende på definition. Ha detta i åtanke när ni jämför invånarantal för olika städer när siffrorna kommer från olika källor. De siffror som oftast nämns i Kinesiska medier är att Beijing's folkmängd är 20-22 millioner. Dock tycker jag att det är intressantast att jämföra stadskärnan, och den påstås som sagt vara 19 millioner.

Beijing-bor uppblandat med turister och annat löst folk utanför 天安门 (Tiān'ānmén). Hur man än räknar så är de många.

3 kommentarer:

 1. Ash, några miljoner hit eller dit... ;)
  Gissar att det måste vara helt hopplöst att räkna. Och förmodligen är ju siffrorna för många andra länder i världen lika osäkra.
  Men man kan i alla fall vara säker på att det finns många människor i världen...

  SvaraRadera
 2. Ett roligt tillägg är att när man frågar kineser om hur många det bor i staden/deras hemstad så har de oftast ingen aning.
  Jag frågade nyligen en om hur många det bor i Ningbo, fick svaret "200 000 kanske?". Jag sa att det står 6 miljoner på Wikipedia. "Oj vad många!" vad svaret. Frågade en kompis i Hangzhou hur många som bor här. "Jag har inte räknat dem! Haha!" blev svaret som tyder på att han skämtar bort faktumet att han inte vet alls.

  SvaraRadera
 3. @Simon

  Framför allt de "mindre" städerna har mycket stora variationer mellan "kommun" och stadskärna och stora spridningar på uppgifterna.

  Om vi tar Ningbo-exemplet och tittar på SV-Wikipedias 10 år gamla siffror:
  Ningbo(ort) 669 757
  Ningbo(storstadsområde) 2 422 126
  Ningbo(subprovinsiella stad) 5 963 362 (vilket är flera städer)

  Enligt Chinagraphics från 2007:
  Ningbo's Urban Area Population 1 450 000

  Ännu ett bra exempel på hur vanskligt det kan vara. Har Ningbo 1, 2 eller 6 millioner invånare? Alla svar är rätt på sitt sätt - bara men vet vad man menar.

  SvaraRadera