måndag 13 december 2010

中国国家馆, Kinesiska Paviljongen


Världsutställningen i Shanghai, 中国2010年上海世博会, är avslutad sedan sista oktober, och alla mina bloggkolegor från Shanghai har redan skrivit festliga inlägg om utställningen. Dock är det ytterst få som skrivit om den mest storslagna av alla Paviljonger, nämligen den Kinesiska Paviljongen 中国国家馆. Anledningen är så enkel att under Världsutställningen så var köerna så otroligt långa att det i praktiken var ogörligt för de flesta att ta sig in.

Den Kinesiska Paviljongen är riktigt stor och med sina 63 meters höjd är den bara 22 meter lägre än Globen Arena i Stockholm. När man kommer intill den framgår det hur gigantisk den är. Den är betydligt större än övriga länders Paviljonger som lite komiskt nog inte fick tillåtelse att bygga högre än 20 meter. ;-)

Nu är det så lyckligt att från 1:a december i år till 31:a maj 2011 så är den Kinesiska Paviljongen öppen igen för besök, och nu är köerna betydligt beskedligare. Jag stannade en dag i Shanghai efter mitt TV-framträdande i Changxing och passade då på att besöka Paviljongen.

Jag tycker det intressantaste med Paviljongen är själva arkitekturen. Det är verkligen en fantastisk skapelse. Utställningen som sådan är naturligtvis maffig och färgsprakande men det är byggnaden som sådan som imponerar mest på mig. Har man några timmar över i Shanghai under de närmaste månaderna tycker jag definitivt det är väl spenderad tid med ett besök. Ett enkelt sätt att komma åt höjdpunkten från Världsutställningen.

Den Kinesiska Paviljongen中国国家馆. Betänk att den är nära på lika hög som globen så är det lättare att ta till sig vilket maffigt bygge det är.

Några gryniga bilder inifrån paviljongen. Utsättningen bygger mycket på färger, lampor och ljudeffekter. Det är dock arkitekturen i sig det mest imponerande.

Utsikten inifrån den Kinesiska Paviljongen över Världsutställningen mässområde som håller på att demonteras.


Video som visar ett axplock från en "Walkthrough" genom den Kinesiska Paviljongen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar