fredag 31 december 2010

Skyskrapor på G i Kina


Av världens nu pågående 100 högsta byggprojekt av Skyskrapor finns 2 stycken i Europa (London) och 41 i Kina. Av alla dessa pågående projekt i Kina så är det tre som utmärker sig med att de kommer bli extremt höga:

Shanghai Tower, Shanghai 上海中心大厦, 632 meter
Pingan International Finance Centre, Shenzhen 平安国际金融中心, 648 meter
Chow Tai Fook Centre, Guangzhou 周大福商业中心, 530 meter


Shanghai Tower, 上海中心大厦
Redan 1993 beslutades att det skulle byggas 3 extrema skyskrapor i en "trio" på Pudong-halvön i Shanghai. De två första (Jin Mao Building och Shanghai World Financial Center) är färdigställda och nu är arbetet i gång med den tredje och högsta.
Shanghai Tower kommer att var klar 2014 och kommer då (under ca ett år) att vara världens näst högsta skyskrapa.
Officiell höjd: 632 meter
Takhöjd: 566 meter
Våningar: 128

632 meter höga Shanghai Tower (till höger) jämte sina två syskon Jin Mao Building och Shanghai World Financial Center.


Pingan International Finance Centre, Shenzhen 平安国际金融中心
Shenzhen 深圳, som ligger precis norr om Hongkong är definitivt en stad på frammarsch. 2012 blir 442 meter höga Kingkey Finance Tower färdigt men det är Pingan International Finance Centre som kommer att bli stadens stolthet. Enligt tidplanen ska den vara färdigställd 2015 och kniper då platsen från Shanghai som världens näst högsta byggnad.
Officiell höjd: 648 meter
Takhöjd: 588 meter
Våningar: 115

Pingan International Finance Centre i Shenzhen som med 648 meters höjd kommer att vara världens 2:a byggnad under överskådlig tid då det idag inte finns något pågående projekt som kommer att bli högre.


Chow Tai Fook Centre, Guangzhou 周大福商业中心
Guangzhou är Kinas 3:e största stad och här färdigställdes precis två extrema byggen (Canton Tower och Guangzhou International Finance Center) inför Asian Games som nyss hölls här. Nu pustar staden ut lite efter alla dessa byggen och nästa stora projekt, Chow Tai Fook Centre, har sitt planerade färdigställande så sent som 2016 och kommer då att ha världens 4:e högsta takhöjd.
Officiell höjd: 530 meter
Takhöjd: 530 meter
Våningar: 116

Till höger 530 meter höga Chow Tai Fook Centre. Till vänster syns Guangzhou International Finance Center som idag har Kinas 4:e högsta takhöjd.

Någon kanske undrar varför jag inte nämnt Goldin Finance 117 i Tianjin, och de beror på att bygget idag är vilande med okänd framtid.

Ps. Världens högsta skyskrapa är sedan 2010 Burj Khalifa i Dubai med officiell höjd på 828 meter. Det förekommer lite spridda uppgifter på vad som är Burj Khalifa's takhöjd med den är troligen mellan 621 och 643 meter. De översta 200 metrarna är "spira"

3 kommentarer:

 1. Kan rekommendera att åka upp högst upp i World Financial Center i Shanghai. Det kostar 100 RMB. Byggnaden är inte högst i världen men man "står" högst i världen då utkiksvåningen är världens högsta.

  SvaraRadera
 2. Vet inte om du läser så här gamla kommentarer men här är en sida jag hittade idag, kanske intressant?
  http://www.emporis.com/city/100486?nav=index

  SvaraRadera
 3. Tack för länken. Själv gillar jag denna:
  http://skyscraperpage.com/

  Mvh

  SvaraRadera