torsdag 17 mars 2011

Hamstring av salt i Kina


Många Kineser är naturligtvis mycket rädda för vad som kan hända med kärnkraftverken i Japan, och när man är rädd letar man efter varje halmstrå för att rädda sig.

I dag spred sig nyheten som en bomb i Kina att jod användas för att skydda sköldkörteln mot radioaktiv strålning. Jod finns som bekant i salt, och resultatet av detta är att idag sålde nog samtliga snabbköp i Kina slut på sina saltlager. Även soya som har hög salthalt är slut på många ställen.

Under dagen har det ringlat långa köer här i snabbköpen i Beijing, och under eftermiddagen var saltet slut i de butikerna som jag nyfiket besökte. Överallt hörde man förtvivlade röster om eländet att saltet är slut, och jag hörde t ex en man försöka förklara i telefonen för någon (frun?) att saltet verkligen är slut överallt.
- "没办法, 没办法" ("Inget vi kan göra, Inget vi kan göra").
Det rapporteras samma fenomen från många andra städer här i Kina.

Anatomi är inte mitt huvudämne, man jag ser en fara i att folk nu i panikrädsla för strålning sitter i sina hem och trycker i sig själva och sina barn stora mängder salt vilket inte lär vara så nyttigt.

Köer utanför och innanför ett snabbköp i Beijing för att hamstra salt som ska rädda deras sköldkörtlar vid eventuell strålning från Japan.

4 kommentarer:

 1. Tydligen har det hamstrats jod även i Sverige, vilket förefaller något mer desperat... Eller så är man kanske bara inte så säker på var Japan ligger...?

  SvaraRadera
 2. Man behöver kränga väldigt mycket salt för att komma upp i de rekommenderade nivåerna för jodintag som skydd mot radioaktiv strålning. Dessa ligger på ca 130 mg jod för en vuxen. Det dagliga intaget av jod från koksalt ligger på 100 mikrogram...Med andra ord det blir ohälsosamt mycket salt man behöver kränga. Varken bra för njurar eller hjärta o kärl.

  Tack för intressanta inlägg!

  /Henrik

  SvaraRadera
 3. Jag har nu efter att ha prata runt lite funnit att en andra anledning till att hamstra salt är att de är rädda att den eventuella strålningen ska förstöra havet som saltet kommer ifrån så att det i framtiden kommer att bli saltbrist.

  Det har även börjar dyka upp suspekta annonser där folk försöker sälja sin salt löjligt dyrt.

  SvaraRadera
 4. Folk är dummare än vad man kan tro!

  SvaraRadera