lördag 26 mars 2011

Krister i Yangshuo


Yangshuo 阳朔 är verkligen en liten småstad med en befolkning bara lite mer än Malmö's. En dryg timme med buss, eller fyra timmar på Li-River 漓江 (Líjiāng) söder ut från Guilin så är man här.

Detta kan låta som jag tar i för mycket, men efter tre dagar här är det min bestämda uppfattning att:
Yangshuo har det vackraste landskap jag sett i mitt liv.

Hela staden och dess omgivning är helt fantastiskt vackert inramat av tusentals spetsiga eller sockertoppformade berg med floder eller byar där emellan. Jag kan inte återge dem rättvist med mobiltelefonkamera men mina foton kan iallafall ge en hint av hur det ser ut.

Runt Yangshuo finns en hel rad med sevärdheter i still med grottor, utsiktsplatser och båtturer. Allt på behagligt avstånd från den lilla stadskärnan. Hyr man en cykel (5 RMB/dag) så kan man enkelt och behagligt cykla omkring mellan attraktionerna.

Om en liten stad som Yangshuo har så här mycket sevärdheter så blir naturligtvis "turistifieringen" ganska stor. Det lilla stadscentrum upplevs nästan fullt av hotell, restauranger, resebyråer och "kraffs"-affärer. Dock faktiskt i ganska smakfullt utförande. Det som stör stadsbilden mest tycker jag är de lysande McDonalds-skyltarna.

Som nog framgått har ni mina starkaste rekommendationer att besöka Yangshuo om ni letar efter vackra landskapsvyer. Utanför "Storebror" Gulin finns liknande miljöer, men de är betydligt lättar att komma åt dem från Yangshuo. Det räcker att titta ut genom fönstret från hotellet.

我爱上了阳朔

Vy från en bro några kilometer söder om Yangshuo centrum.

Jag uppe på MoonHill 月亮山. Ser det ut som jag trivs?

Vid Xingping 兴平 på Li-river 漓江 har motivet till 20 RMB-sedeln hämtats.

Jag på
Li-river 漓江 utanför Yangshuo


Videoklipp med ett försök att återge de fantastiska vyerna kring Yangshuo.

Stulen bild på en del av Yangshuo's centrum där man ser hur vackert den ligger omringad av berg längs Li-River

5 kommentarer:

 1. Nihao, jag har liknande fotografier efter min resa där och jag håller så klart med om att det är otroligt vackert, det vackraste?? hmmm Klipporna i Bohuslän är ju oxå ganska vackert hihihi
  Anna G i Beijing

  SvaraRadera
 2. Som jag skrev för några dagar sedan om Guilin så är det inte lätt att jämföra olika typer av skönhet, men jag kan inte minnas mig blivit så påverkat av landskapsbilder någon annan stans.

  SvaraRadera
 3. Läste precis en välskriven artikel om Yangshuo skriven av min bloggkollega Alexander som jag kan rekommendera för den som är intresserad av staden.
  Se:
  http://www.mittensrike.se/guangxi/yangshuo/
  Alexanders blogg:
  http://alexanderikina.wordpress.com/

  SvaraRadera
 4. Hej,
  jag skall resa mellan Peking och Guilin-Yangshuo.
  Vilket är det bästa sättet med liten plånbok? Fungerar det bra med tåg denna resa? tacksam för tips. jag åker den 12 Juli 2013.
  mvh Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders,

   Jag vet inte hur det ser ut med tåg på denna sträckan, men om du har lite framförhållning så är det inte speciellt dyrt att flyga. Det bör nog inte kosta mer än kanske dryg 1000 RMB för en ToR resa
   Se t ex:
   http://english.ctrip.com
   Jag gjorde nyss en provsökning och då kosta Beijing ToR Guilin 1250 RMB med utresa 12 juli.

   Mvh

   Radera