lördag 19 mars 2011

Jag hade 10 gram för mycket...


När man ska skicka paket med China Post 中国邮政 så finns det en övre viktgräns på 20kg per låda. Nyligen skulle jag skicka lite prylar till Sverige och jag visste sedan tidigare att de är ganska petiga med denna gräns så jag kollade ganska noga själv innan hur mycket mina saker vägde, men jag ville skicka så mycket som möjligt, så jag la mig på gränsen.

Väl på posten så kollar de alltid genom ens låda innan den skickas, och sedan hjälper de en att paketera mycket fint, och fyller i med frigolit och bubbelplast där det är eventuella tomrum i lådan. Slutligen tejpar de noga igen alla skarvar och hörn och slutligen slår de några spännband runt lådan. Välpaketerat!

När mitt paket var klart och slängdes på vågen visade vågen 20 010 g, dvs 20,01 kg. Fullträff tänkte jag...men det tänkte inte killen på China Post.

-"Du måste plocka ut något, det är för tungt", säger han som den självklaraste saken i världen.
Jag dividerar lite med honom om den obetydliga viktöverträdelsen, men det är lönlöst.
-"20 kg är ju max", förklarar han tydligt igen.
Han skär upp alla spännband och tejp och öppnar lådan och vill att jag ska plocka bort något.
Då tar jag hans tapetserarkniv och skär av två hörn från flärparna på kartongen som viks in när man stänger. Jag slänger kartongbitarna på vågen som då visar 15 g!

Posttjänstemannen skrattar och börjar tejpa ihop lådan igen.

Jag går därifrån med mitt kvitto på ett skickat paket a' 19 995 g.

Är man statligt anställd i Kina så har man inget att vinna på att bryta mot reglerna, så därför kan det ibland bli väldigt kantigt och osmidigt som denna historien. Man följer helt enkelt de reglerna man har till 100% och inget annat.

PS. Dagspriset för att skicka 20 kg med två månader båtfrakt till Sverige är 645 RMB

15 g kartong som jag skar bort från min låda för att klara viktgränsen på 20 kg.

Förpackningsavdelningen på China Post där man noga kontrollerar, förpackar och inte mninst väger alla paket som skickas. Ordning och reda.

14 kommentarer:

 1. Ha ha så roligt!
  Ja, de kan verkligen vara petimeter.
  645 Rmb ger i svenska idag ca 622 SEK. Inte så farligt. Man kanske ska ta och packa en kartong idag och skicka hem... Är det en tvåmånaders du skickat eller?

  SvaraRadera
 2. Förresten, visst kan man betala med kort? I så fall kan jag betala med mitt ICA kort och det skickas trevliga poäng hem till mamsen som sköter min post!

  Många bäckar små...

  SvaraRadera
 3. Ja, priset gäller tvåmanders.
  Ja, man kan betala med kort.

  SvaraRadera
 4. Haha det där hände mig också förra veckan när jag postade hem paket till mamma, fast då skar posttjänstemannen bort kartongbitarna själv, han höll på och skar bort och skar bort tills det visade rätt :D
  Annat var det när jag var här första gången 2004 och jag och min gode vän postade hem träningsutrustning, då var det lätt 30+ kg i kartongerna och de satte ihop 2-3 kartonger på höjden för att paketera allt i en låda haha tycker synd om de Svenska Posten-anställda som fick ta hand om de jättepaketen :) Men fram kom dem iaf.

  Ett kom-i-håg tips!
  Kina tillåter INTE batterier i paketen, så skickar ni elektronik/leksaker, se till att det inte finns batterier med i paketen, kan bli besvär då. Detta gäller som jag förstått det enbart flygfrakt, så kör man "Surface" alternativet så borde det gå..

  SvaraRadera
 5. Hej
  Åker till peking om två veckor.undrar om du vet vad det kostar att köpa månadslinser och vart åker jag. Finns det ok skräddare på yashow eller silkmarket. Finns det någon butik som säljer hockeyutrustning.

  Tack på förhand

  SvaraRadera
 6. Helene

  Jag använder själv månadslinser, och vill minnas att jag betalar 200 eller 300 för 6 månader men jag kommer inte ihåg priset säkert. Jag brukar handla på en kedja som heter "Bao dao optical" 宝岛眼镜. Rimligen finns det även en massa linser på Glasses City. Se:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/02/att-kopa-glasogon-i-beijing.html

  Det finns skräddare på turistmarknaderna som endel gillar och endel hatar. Den stora fördelen för en turist är att de är lättilgängliga och kan prata engelska. Se:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2011/01/prisguide-skraddare.html

  Det fins definitivt butiker som säljer hockeyutrustningar. Den mest lättillgängliga sportbutiken hittar du på den kända shoppinggatan Wangfujing ungefär där den övergår från gågata till bilväg en bit norrut på västra sidan om vägen.

  SvaraRadera
 7. Vet du vad den sportbutiken heter

  SvaraRadera
 8. Den heter 利生体育用品 vilket kanske inte gör dig gladare att veta, men på engelska blir det ungefär "Li Sheng Sports Equipment" (lìshēng)
  Det är ett stort köpcenter, så jag tror inte du kan missa det.

  SvaraRadera
 9. Det borde vara den butiken med Yao Ming på fasaden? Fast han kanske inte hänger kvar?

  http://www.flickr.com/photos/frippefriberg/4826084911/in/photostream/

  SvaraRadera
 10. Ja det är den butiken, och Yao Ming är kvar.

  SvaraRadera
 11. Hej Krister !
  Läser in blogg med stort intresse och får därmed en massa bra tips och idéer inför min resa till Peking om 3 veckor.
  Jag vet inte riktigt hur jag ska göra med min reskassa om jag ska ta ut på VISAkort i Peking eller om jag ska växla i Sverige eller på Flygplatsen. Vi ska shoppa en del så det blir ju en del.Något tips?
  Martina

  SvaraRadera
 12. Martina
  Jag har skrivit ett inlägg om just detta. Se:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/09/ja-det-finns-uttagsautomater-i-beijing.html

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Jag har ett litet företag där jag åkt till Guangzhou och handlat varor flera gånger, ska dit nu igen nästa vecka och skulle jättegärna ta emot alla tips du kan tänka dig om fraktalternativ. Det är rätt små saker men mycket som ska skickas, så ett antal såna här 20kg-lådor kan nog passa mig bra. Men är det lätt att skicka om man inte kan någon kinesiska, på china post??
  Förra gången avände jag mig av en agent som skulle hjälpa till men det blev väldigt dyrt (priset gick upp många tusen efter att vi åkt hem dessutom!) och tog mycket av vår tid eftersom det kändes som hon inte förstod alls vad hon gjorde.
  Så alla tips är varmt välkomna :)

  SvaraRadera
 14. Jenny,

  Jag tror du acceptabelt men "teckenspråket" kommer att kunna reda ut att skicka din försändelse. Du kan ju förenkla situationen genom att be din hotellpersonal skriva en lapp på kinesiska som säger att du har för avsikt att skicka 20kg till Sverige.

  Mvh

  SvaraRadera