söndag 6 mars 2011

Faran är över


Idag är det 二月二, dvs andra dagen i den andra månaden på det Kinesiska året. Denna speciella dagen kallas 龙抬头 “Dragon Heads-raising Day", och det innebär att det är fritt fram att klippa sig igen efter en månads frisörförbud. Eftersom jag nu sparat hår i en dryg månad för att skona min morbror så var jag ganska vildvuxen och var tvungen att tränga mig in på de idag överfulla frisörsalongerna.

Personen på bilden vill vara anonym.

4 kommentarer:

 1. Din morbror är dig evigt tacksam, gissar jag.Dina tinningar sitter högt upp, för det är väl de grå tinningarnas charm som skymtar.(Eller det kanske inte är du på bilden)

  SvaraRadera
 2. Hej Krister.
  Har lite frågor gällande det kinesiska språket, hoppas det är okej att ställa frågorna här.

  Jag har tänkt att läsa kinesiska på ett universitet i Peking under två år. Därefter åker jag hem till Sverige, ska plugga ( juridik 5 år ) för att sedan åka tillbaka och studera ytterligare två år.
  Läste http://kristeribeijing.blogspot.com/2011/02/hur-lang-tid-tar-det-att-lara-sig.html#comments
  Och tänkte fråga dig hur bra(tror du) man är på kinesiska efter 4 år på universitet. Kan man skriva tex en mindre uppsats samt konversera utan problem. Jag förstår att det är ytterst individuellt, men vad tror du?
  Tänkte också fråga om man kan kombinera studerande samt arbete. Det blir tufft att betala tillbaka 9 års studielån ;-)
  Med vänlig Hälsning, Peo.
  Ps. Tack för en mycket läsvärd blogg!

  SvaraRadera
 3. @Inger
  Av hänsyn till personens personliga integritet kan jag varken bekräfta eller dementera personens identitet.

  @PeoGyllix
  Du har en mycket seriös studieplan.
  Efter fyra år studier tror jag inte du har några problem att skriva en ganska avancerad uppsats samt konversera utan problem.
  Dock tror jag det är viktigt med ditt upplägg att du hittar en metod att hålla din kinesiska vid liv de 5 åren i Sverige. Om du inte använde språket under så lång tid är jag rätt du tappar ganska mycket.

  Om du pluggar på universitet i Kina så tor jag inte det blir så lätt att även få in något seriöst arbete under studietiden. Se:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/11/kinesisk-universitetstempo.html
  Dock är det ganska långa lov, framför allt på sommaren. Då kan du naturligtvis arbeta.

  Stort Lycka Till!

  SvaraRadera
 4. Tack Krister, jo ganska seriös studieplan är det, huvudmålet är diplomat för UD. Så det krävs en del.
  Ja, hur jag ska hålla kinesiskan vid liv under mina fem år i Sverige (där jag f.ö. ska klämma in ytterligare ett språk i huvudet) blir en utmaning. Jag löser det nog på något sätt, man kommer ju få en del kontakter som man kan prata med även när man bor hemma i Sverige, över skype etc. Jag tror jag klarar det. Tack för länken, den uppskattas!

  SvaraRadera