onsdag 9 mars 2011

Beijing's trevligaste souvenirbutik


Hur kul är det egentligen med souvenirbutiker?
Är det roligt att ha en mugg med en bild på Himmelens Tempel eller en T-shirt där det sår "I have Climbed the Great Wall"? När man kommer hem från resan hamnar nog mycket av detta bråte i något skåp och sedan ser man av goda skäl aldrig dess prylar mer.

Dessbättre finns det undantag från alla dessa skräp-souvenir-butiker. Det finns ett ställe i Beijing som utmärker sig åt det trevligare hållet där det faktiskt säljs prylar som man kan ha glädje av även om de har souvenir-tema. Jag syftar på alla souvenirbutikerna inne i 水立方, dvs "Vattenkuben" i den Olympiska parken.

I stället för att tillverka en massa prylar med bilder på Vattenkuben som byggnad, så har man gjort genidraget att göra produkter som bygger på det speciella "bubbel"-lika spindelnätsmönstret som är karakteristiskt för Vattenkuben. Resultatet är riktigt bra med en tydlig klasskillnad. Kvalitetsnivån är vald ett snäpp högre än vanligt. Det finns massor med vackra prylar, och alla med "bubbel-mönster"-tema. Allt från vanliga kläder, nyckelringar, te, smycken och väskor till lyxigt risbrännvin. Faktiskt så är det Kinas mest kända sprittillverkare Moutai 茅台酒 som står bakom den speciella Vattenkub's-spriten. Jag som sällan gillar shopping är riktigt road av dessa butiker inne i Vattenkuben, och har även handlat endel ibland.

Ur ett turistperspektiv är inte Vattenkuben så vansinnigt intressant på insidan (utöver alla souvenirbutiker). Särskilt inte nu eftersom de byggt om simhallen så de översta läktarsektionerna fått ge plats åt affärer och restauranger mm. vilket gör att hallen känns betydligt mindre. Dock har man numera även lyckats klämma in Asien's största vattenland med vattenrutschebanor i "kuben". Utsidan gör sig definitivt bäst på kvällstid med sin färgstarka belysning.

水立方(shuǐlìfāng) "Vattenkuben" vars vackra mönster har visat sig mycket framgångsrikt som souvenir-tema.

Risbrännvin i Vattenkub's design producerad av kända Moutai 茅台酒

Visitkortsfodral och sminkspegel med tre-dimensionellt Vattenkub's mönster.

Några av souvenirbutikerna inne i Vattenkuben i den Olympiska parken där det överlag säljs både fina och bra prylar.

7 kommentarer:

 1. Hur går det att pruta i de här butikerna?

  SvaraRadera
 2. Helt omöjligt. Det är statliga butiker.

  Det går betydligt enklare på "plattan" utanför. ;-)

  SvaraRadera
 3. Hej! Svärföräldrarna är på väg till Kina på en kortare resa, jag funderar på vad jag ska be dem handla åt mig... Skulle vara kul med nå´t typiskt kinesiskt som jag kan njuta av i vårt hem, men vad är det? Lampa, kudde, porslin, annat? Kinesiska drakar, vad är det? Ska ju förstås gå ganska lätt att frakta och inte bli allt för kostsamt. Kan du rekommendera något och var det lämpligen inhandlas? Var hittar man kinesiska barnkläder? Undrar också om det är en bra idé att skicka med trasiga pärlhalsband för omknytning? Och om man köper pärlörhängen, finns det då med äkta silver, eller vad är det för material man ska trä genom örat? Är det prisvärt?
  Jättetacksam för svar från en som är helt grön på Kina, men fascinerad....
  /Kia

  SvaraRadera
 4. Dina frågor är mycket generella, så inte så lätta att svara på.
  Siden och te är två mycket bra presenter tycker jag. Som turist köper du detta enklast på turistmarknaderna typ Sidenmarknaden:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2009/08/sidenmarknaden.html
  Vill du vara mer exotisk så finns både te och siden även i massor av lokala butiker.
  Kinesiska drakar? Ja, dels är det en symbols som finna i alla sammanhang..eller menar du en drake man flyger efter ett snöre?
  Barnkläder finns i alla varuhus.
  Att få pärlhalsband omknutna går bra. Vanliga juvelerare kan fixa detta. Dock tenderar projekt som detta att ta mycket av turisttiden.
  Du kan hitta pärlörhängen i ALLA kvalitetsnivåer. Jag kan inte svara på hur prisvärt det är men jag antar att det är betydligt billigare än i Sverige.

  SvaraRadera
 5. Tack för dina försök till svar!

  SvaraRadera
 6. Hej
  Jag ska ner till Kina med jobbet men vi ska till Binzhou Boxing
  Hur är prisläget på kläder mm utanför Peking?
  Är det är att packa ner massa kläder och ta med sig ner eller är prisläget soppas billigt att man kan köpa på plats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym,

   Om man bortser från västerländska märkeskläder är det mesta billigare i Kina än i Sverige.
   Om man ska ta med sig kläder hemifrån eller köpa på plats i ditt fall beror naturligtvis på hur länge du ska vara där och hur mycket tid du har för att handla. Ska du bara på en kortare jobbresa kanske det knappt finns tid för shopping, men om du ska vara där flera veckor eller månader är det klart att du kan köpa en hel del på plats.

   En sex år gammal artikel om prisläget på "vanliga" kläder i Peking kan du läsa här:
   http://kristeribeijing.blogspot.se/2010/01/normala-priser.html

   Mvh

   Radera