söndag 13 mars 2011

Krister i Guangzhou

(Stad nr 3 i syd-Kina-turnen)

Guangzhou 广州 (Guǎngzhōu) åker man inta bara till för att käka orm, katt och hund utan staden är även en rejäl storstadsmetropol och är en av Kinas största städer och har ca 10 millioner invånare.

Det var nu många år sedan jag var i Guangzhou och staden har förändrats ganska mycket sedan sist. Liksom Beijing rycktes upp rejält innan OS och Shanghai inför World Expo så har Guangzhou gjort samma resa inför Asian Games som hölls här i november förra året. Jag gissar att Asina Games inte uppmärksammades så mycket i Sverige, men här borta är det stort.

Guangzhou har mycket flådigt och lyxigt med rejält med skyskrapor men även väldigt mycket ruffigt. Det är ganska stora skillnader avseende hälsa och kriminalitet om man jämför med t ex Beijing och Shanghai, men jag får känslan av att stadens levnadsstandard ökar ganska snabbt. Det var 7 år sedan jag var här sist, och staden har förändrats mycket (vilket man i och för sig kan säga om massor av Kinesiska städer)

Guangzhou (eller Canton som den också kallas) är en historisk plats och den äldre bebyggelsen har mycket västerländskt i sig från opium-tiden. Det blir en lite märklig men vacker kombination mellan det kinesiska, palmerna och de gamla västerländska husen i de äldre kvarteren.

Kring Asian-Games-parken har det bygds upp ett riktigt vackert område som nästan spelar i samma division som OS-parken i Beijing. Finast är definitivt den precis nya 600 meter höga timglasformade Canton Tower som invigdes lagom till spelens start. I min mening är Canton Tower mycket högt i listan på världens vackraste byggnader. I kvällsbelysning är den svårslagen.

Dåligt foto av Canton Tower. Total höjd 600 m och takhöjd 459m. Skyskrapan ändrar ständigt färg. Den bör ses i verkligheten! (Den är dubbelt så hög som Eiffeltornet)

Huvudläktaren till Asian Games 2010 i Guangzhou

Vacker vy vid Asian Games parken

6 kommentarer:

 1. 10 000 miljoner invånare, sicken stor stad ;)

  SvaraRadera
 2. Jag tror jag är i en koncentrationssvacka.

  Tack! felskrivning justerad.

  SvaraRadera
 3. Jag stod i ca 3 timmar kö och betalade 150kr för åka upp högst upp i Canton Tower. Det var inte riktigt värt det faktiskt. Utsikten var disig den dagen. :(
  World Financial Center i Shanghai är fortfarande min favorit ;)

  SvaraRadera
 4. Simon

  Jag åkte inte heller upp, vilket var lite ovanligt för att vara mig, men jag var trött och på fel sidan om vattnet.

  PS. Jag har hört rykten om att det finns en vansinnigt dyr restaurang i toppen- Är det så?

  SvaraRadera
 5. TV-torn, ingen skyskrapa

  SvaraRadera
 6. Use:
  Restaurant, observation, telecommunications

  Nja, torn är nog bättre benämning än skyskrapa

  SvaraRadera