fredag 15 april 2011

Beijing vs Shanghai #2


Beijing och Shanghai har någon form av Stockholm/Göteborg förhållande. Det är mycket vanligt att Beijingbor inte tycker om Shanghai och vice versa. Pinsamt ofta hör man även detta snacket bland oss Expats och det är tydligt att det är lätt att bli lokalpatriot trots att man bara är tillfällig gäst i en stad. Just nu tycks ämnet vara extra hett i bloggosfären.

För ett år sedan gjorde jag en lite plojjig jämförelse mellan städerna med poängsättning likt en tävling. Här gör jag nu en uppföljare och höjer seriösitetsnivån ett snäpp.

Ska man vara seriös måste man först bestämma sid vad det egentligen är man jämför. Att jämföra vilken stad som är bäst att turista i blir en alltför ojämn kamp för att vara intressant. Att jämföra vilken stad som är behagligast att bo i som västerlänning blir mer givande, så det väljer jag att göra.

Restauranger
Den kanske tydligaste grundläggande skillnaden i matkultur mellan städerna är att Beijings mat är mer nudel/vete-baserad och Shanghai's mat är mer ris-baserad. Dock är båda städerna så globala att de lokala restaurangerna är kraftigt utspädda med alla Kinas kök och inte minst även med hela övriga världens kök. Båda ställena har med råge fler restauranger än vad man rimligen kan utnyttja så jag kan inte se någon praktiskt skillnad mellan städerna i avseende på restauranger.

Shopping
Ungefär som i restaurang-kategorin så har både Beijing och Shanghai så extremt mycket marknader/shoppingcenter och affärer att ingen har en möjlighet att ens utnyttja en bråkdel. Det finns ingen anledning att påstå att det ena ställer skulle vara bättre än de andra när båda har så extremt mycket.

Nöjen/Aktiviteter
Här blir det knivigare. Var det gäller nattliv tror jag nog det är som ovanstående kategorier, dvs båda har mer än tillräckligt. Utbudet av museum och finkultur kan jag inte nog mycket om för att kunna göra något klokt uttalande, men troligen...
Även om man är bosatt i en stad ska man inte förringa turistattraktionernas nöjesvärde då det är ganska trevligt att då och då besöka någon attraktion. Trots att jag bott tre år i Beijing händer det ganska ofta att jag besöker turistmålen. I detta avseendet har Beijing ett gigantiskt försprång med så många turistmål att en normal Expat oftast inte hinner se alla.
Att besöka närliggande städer är också ett kul nöje, och här har Shanghai sitt försprång. Beijings närområde (Tianjin!) är inte särskilt spännande i jämförelse med t ex Suzhou och Hangzhou som ligger behagligt nära Shanghai. Shanghai ligger även mer centralt i landet vilket även underlättar om man ska lite längre.

Klimat
På sommaren är det lika eländigt tok-varmt på båda ställena. Hösten kommer ungefär en månad tidigare i Beijing och på vintern är det typ 5-10 grader varmare i Shanghai. Våren är ungefär samma på båda platserna.
Det regnar mer i Shanghai som har ganska regelbundet regn hela året med en ökning på sommaren. Beijing är nära på helt fri från nederbörd november till mars och det är nästan bara i juli och augusti som Beijing har riktigt regn. Däremot åker Beijing på en och annan sandstorm på våren.

Stadsbild
Shanghai's stadsbild kännetecknas av att skyskraporna är höga och står mycket tätt, och gatorna är smala. Man kan nästan säga att Beijing är tvärt om, med betydligt glesare mellan bebyggelsen som inte är lika höga och med mycket breda gator.
Det finns ungefär dubbelt så mycket bilar i Beijing som i Shanghai. Beijings vägnät är ett strukturerat rutmönster av breda gator omslutet av ringvägar. Shanghais vägnät är ett trassel av småvägar.
Shanghai's tunnelbana är nu störst i världen och Beijing är för närvarande nr 4:a. Båda städernas tunnelbanenät växer hela tiden snabbt.

Arkitektur
Shanghai's äldre arkitektur är till stora delar Europeisk och Beijing's är genuint Kinesisk. Shanghai's moderna arkitektur har full fokus på höga skyskrapor, medans man i Beijing bygger lägre med lite mer geometriska utsvävningar.

Språk
För den som inte kan prata Kinesiska är det lika illa/bra på båda ställena. För den som kan prata Mandarin (Kinesiska) är det ett steg lättare i Beijing eftersom de flesta pratar Mandarin hela tiden. I Shanghai pratar man normalt "Shanghainese" 吴语 (wúyǔ), men alla kan parat Mandarin om de vill.

Mentalitet
Karikatyren av en Shanghai-bo är en karriärsmänniska som har full fart hela tiden. Motsvarande karikatyr för Beijing är en person som sitter på en pall i en Hutong och relaxar.
På något sätt speglar dessa överdrivan karikatyrerna livet i de båda städerna. Det är högre tempo i Shanghai, och mer avslappnat i Beijing. Många av Kinas rika skapar sina millioner i Shanghai och flyttar senare i livet till Beijing när de vill varva ner och njuta av sina pengar.

Vad drar man för slutsatser av det här? Var är det bäst att leva som Expat - I Beijing eller Shanghai?
Jag tänker inte utse någon vinnare, och jag tror heller inte det finns någon tydlig vinnare. Det handlar mest om "känsla". Faktiskt tror jag det oftast är så enkelt att man fastnar för den staden man "råkar" hamna i först och båda har med råge tillräckligt att erbjuda.

Karakteristiska moderna byggnader i Shanghai och Beijing. Till vänster skyskraporna på Pudong i Shanghai och till höger Fågelboet (OS arenan) i Beijing.

8 kommentarer:

 1. Pekings arkitektur är snarare genuint sovjetrysk :)

  Om du får tag på förra numret av Cityweekend Beijing hade de en jämförelse ganska lik din.

  Givetvis anser jag själv att Peking är Nirvana jämfört med alla andra städer i Kina, och särskilt då Shanghai.

  Men något som verkligen gör skillnad är ju det underbara vädret här i Peking. Vi har nästan en tredjedel fler soltimmar än nere i Shanghai, och slipper den eländiga fuktigheten som gör det omöjligt att gå ut under sommarhalvåret, och får precis allting att mögla.

  SvaraRadera
 2. Shanghai låter Stockholm och Peking mer som Göteborg! I alla fall när det gäller den relaxade stämningen... :-) Ha det gött!

  SvaraRadera
 3. Klok slutledning! Man får göra det bästa av stället man råkar hamna på. Efter sju månader i Shanghai har jag insett att det nog är omöjligt att bli uttråkad här. Då får man vara gruvligt fantasilös! Sedan tycker jag att folk är som folk är mest i Shanghai. Men ungefär detsamma tycker jag om folk i Seoul och Lund också.

  SvaraRadera
 4. Tjena Krister.. såg att dom visade upp dina bär på TV4 nyhetsmorgon idag!

  SvaraRadera
 5. Anonym

  Tack för infon. Jag ska titta när det kommer upp på TV4 Play.

  SvaraRadera
 6. FTW = For The Win, med andra ord jag gillar SH bäst.

  SvaraRadera