onsdag 20 april 2011

En extrem kulturförstörelse


Bygget av Gamla Sommarpalatset, 圆明园 i Beijing påbörjades 1707. Den Kinesiska kejsaren hade lite speciell smak, så han hyrde in Europeiska designer för att få en exotisk stil på palatset. Resultatet blev ett mycket extremt paltasområde i sten med massor av byggnader i olika stilar och många parker och tar upp en yta på hela 3,5 km².

År 1860 i slutet av Andra Opiumkriget så plundrade och förstörde England och Frankrike stora delar av palatset som en hämndaktion. 40 år senare så slog Eight-Nation-alliansen sönder det som var kvar av byggnaderna och i dag är det bokstavligen bara ruiner kvar.

Palatset plundrades på en otrolig mängd ovärderliga konstföremål och man utförde en av världshistoriens större kulturskatt-förstörelser när palatset krossades.

Idag har t ex The British Museum och Victoria and Albert Museum stora delar en de Kinesiska kronjuvelerna och mängder med historiska föremål och bokrullar daterade ändan bort till Tangdynastin. Det var inte länge sedan två av de tolv stora bronsstatyer från palatsets fontän auktionerades ut i Paris. Det är lite tragisk ironi att de som utförde tragedin fortfarande idag drar nytta av bytet från plundringen.

Kineserna är allt annat än glada åt att stora delar av deras kulturskatter är spridda över världens museum. Man tror att ca 1 500 000 olika föremål från palatset är spridda över ett 50-tal länder. Kina håller på att kartlägga världen museum för att försöka få en klar bild av var alla dess prylar tagit vägen och de har hittat en hel del, men det är fortfarande massor som saknas. Nästa steg är att försöka få länderna som håller prylarna att återlämna dem, vilket inte är så lätt.

Det Gamla Sommarpalatset ligger uppe i Beijing's universitetsområde (ganska nära det "Nya" Sommarpalatset) och är en allt för bortglömd och historiskt viktig turistattraktion som många missar att besöka.

Ungefär så här såg Sommarpalatset ut innan det förstördes och plundrades.

Så här ser Sommarpalatset ut idag från ett fågelperspektiv efter den slutliga förstörelsen år 1900.

2 kommentarer:

 1. Tack för ett välskrivet inlägg!
  Mats Larsson skriver en gång: "Ruinerna finns kvar. Kinesisk skolundervisning ser till att inga unga kineser glömmer vad som hände här.
  Skadar nog inte av vi blir påminda om det också."
  /Amoal

  SvaraRadera
 2. Plundringen av det gamla Sommarpalatset bleknar i jämförelse med kommunistpartiets framfart i Kina mellan 1949 och 1979. I oktober 1966, under Kulturrevolutionens inledningsskede, förstördes 4922 av 6843 officiellt utsedda kulturella minnesmärken i Peking.

  SvaraRadera