torsdag 14 april 2011

CCTV Building - nu även i Stockholm ;-)


Det är allt för sällan som jag här i bloggen skriver om en av världens absolut extremaste moderna byggnad, nämligen CCTV Building här i Beijing.
Det som gör CCTV-byggnaden så extrem jämfört med "vanliga" skyskrapor är att den består av två skyskrapskroppar som båda lutar i alla riktningar och sedan möts 160 meter upp i luften med ett överhäng på ca 100 meter i sidled utan något vertikalt stöd under! Det finns inget annat byggprojekt som ens är i närheten av detta konststycke. Att bygga rakt upp är en barnlek i jämförelse.

Totalt sett är byggnaden 234 meter hög, och på liknande sätt som att det är svårt från utsiktspiren på The Bund i Shanghai att se hur mycket högre Jin Mao och World Financial Center är jämfört med sina grannar, så är det också svårt att få känslan av hur stor CCTV Building är när man står i närheten. Man måste se dessa byggnader på distans för att få grepp om storleken.

För att försöka beskriva dess storlek har jag roat mig med att leka med datorn och klippa in CCTV-byggnaden i Stockholm jämte Globen. Ni får lita på min ingenjörskompetens att jag lyckats få skalan rätt. (de två nedersta bilderna)

Många kineser kallar byggnaden för 大裤衩 (dà kùchǎ) vilket betyder ungefär "Jätte kalsong" på grund av sitt karakteristiska utseende.
Jag har av någon anledning alltid kallat byggnaden för CCTV Building, men det officiella namnet är China Central Television Headquarters 中央电视台总部大楼. (CCTV Headquarters). CCTV är den statliga Kinesiska Televisionen, och det händer att jag medverkar i dess sändningar.

Ni hittar CCTV Building vid östra 3:e ringvägen vid tunnelbanestationen JINTAIXIZHAO, Linje 10

CCTV Buildning fotograferad från World Trade Center 3. Precis till vänster syns det nerbrända Mandarin Hotell som nu håller på att demonteras.

OBS! Fotomontage.
Så här skulle Stockholm kunna se ut om man placerade CTTV Building jämte globen. Jag har lagt mycket jobb med att få skalan rätt, så storleksrelationerna är ganska korrekta.

5 kommentarer:

 1. Förstår verkligen att det krävs mycket jobb för att få till de perfekta bilerna. Man vad ska man fylla 大裤衩 "Jätte kalsong" med? Ska alla riksdagens partier flytta sina högkvarterer ditt?
  :) Amaoal

  SvaraRadera
 2. Ett tips för turister, eller boende i Beijing, är att besöka GAMLA CCTV building. Den byggnaden är, om man räknar med masten, högsta byggnaden i Beijing. Man kan åka upp och på en good air day så ser man oerhört långt. Att rekomendera!
  Ligger söder om Beijing zoo (dock går man inte av på samma tunnelbanestation..), lite knepigt att hitta, men finns beskrivningar om vart det ligger på internet. ^^

  SvaraRadera
 3. Utsiktstornet (dvd "gamla CCTV-byggnaden") ligger en dryg kilometer norr om tunnelbanestationen GONGZHUFEN på linje 2. Eftersom det är högt syns det tydligt på långt håll.

  SvaraRadera
 4. Det är intressant att se hur liten "stora" Globen är, när man får andra stora byggnader att relatera till.

  SvaraRadera
 5. Instämmer - mycket intressant montage!

  Och jag vill också rekommendera ett besök i gamla CCTV building. Fin utsikt, och dessutom kan man köpa kul souvenirer där (om de inte slutat med försäljningen sedan i somras.) Kul att äga en CCTV-ryggsäck! För de riktiga entusiasterna kan man slå på stort och köpa en riktig CCTV-fotograf-väst med logga och allt!

  SvaraRadera