måndag 4 april 2011

Nya Kalligrafiverktyg


När jag startade min karriär inom Kalligrafi för några år sedan köpte jag de billigaste och enklaste prylarna för att kunna skriva lite, och det går verkligen att hitta mycket billigt om man vill.

När tiden gått har jag mer och mer känt att det är dags att köpa lite riktig utrustning. Eftersom Kalligrafi är att likna vid religion här i Kina så är definitiv verktygen "heliga". Det betyder att de i princip kan bli hur dyra som helst. Det är inte på något vis svårt att hitta penslar för 10 000 RMB/st eller en bläcksten för 100 000 RMB. Nu valde jag långt ifrån den allra extremaste kvalitetsnivån, men det sprang ändå snabbt upp på fyrsiffrigt belopp.

Man kan köpa Kalligrafiprylar i den vanliga bokhandlen, men ska man hitta de fina grejorna så bör man bege sig till gatan Liulichang Dongjie 琉璃厂东街 som ligger lite öster om shoppinggatan Dashilan 大栅栏. Det är här Beijings konstnärer och Kalligrafi-mästare handlar, och här finns det specialbutiker för varje liten pryl man behöver - och det är mycket om man ska ha en komplett utrustning. Följande har jag nu inhandlat:

❏ Papper 纸 (Två varianter. "Fint" och övningspapper med hjälprutor)
❏ Penslar 毛笔 (Sex varianter. Olika hårda och olika stora)
❏ Bläck 墨 (Två varianter. Dels flytande och dels som "stift" som man löser i vatten)
❏ Bläcksten 砚台.
ovanstående är det som räknas som "Kalligrafins fyra skatter" 文房四宝.
utöver detta behövs även en hel del annat:
❏ "Ställning" där man hänger penslarna
❏ Stöd där man tillfälligt kan lägga penseln
❏ Vattenskål
❏ Klossar för att hålla pappret på plats.
❏ Namnstämpel
❏ Stämpelfärg
❏ Skrivbok

Ganska skön känsla att packa upp prylarna och sätta sig och börja skriva, men fasen vad svårt det är.

Mina nyinhandlade prylar. Detta är ungefär vad som behövs för att man med lite värdighet ska kunna skriva Kinesisk Kalligrafi.

Närbild på min nya bläcksten, bläckstift, pensel och "kloss".

Specialbutik för bläckstenar. Dessa stenar på bilden kostar i prisläget 20 000 till 100 000 RMB. Kanske svårt att se på bilden, men varje sten är ett mycket arbetat konstverk.

Tygaffär? Nej det är olika sorters Kalligrafi-papper. Det finns en specialbutik för varje pryl. Det finaste pappret kommer från provinsen Anhui 安徽

4 kommentarer:

 1. Hej!

  Intressant och skoj blogg som du har skrivit här. Vi snodde det rakt av och kommer att publicera det hos oss på http://ReseMagasinet.net.

  Vill du bli gästbloggare hos oss om resetips och resenyheter? Då är du välkommen att kontakta oss på redaktionen@resemagasinet.net.

  MVH

  Christian @ ReseMagasinet.net

  SvaraRadera
 2. Roligt att kunna läsa om sådanthär på en svenskspråkig sida/blogg! Du skulle inte kunna slänga upp en lite video också kanske?
  Du har inte funderat på att sälja lite kalligrafigrejer i webshopen kanske? ;)

  SvaraRadera
 3. Herrmellin

  Just nu funderar jag intensivt om jag har självförtroende nog att filma när jag skriver. På foto syns det ju inte hur sakta det går. ;-)

  Tack för iden till webshopen. Jag funderar ständigt på lämpliga produkter.

  SvaraRadera
 4. Kai-shu ska väl gå sakta om jag inte mins fel... ;) Ditt resultat är ju iallafall läsbart.

  SvaraRadera