tisdag 19 april 2011

Vaktande Lejon


Utanför huvudporten till massor av byggnader i Kina står (sitter) två Lejon av sten 石獅 (Shíshī) och vaktar. Det kan vara både historiska byggnader som den Förbjudna staden och moderna byggnader som banker och restauranger. De är oftast i sten men kan även ibland vara i stål eller brons. Dessa lejon har en mycket tung symbolisk och lyckobringande funktion.

Om man tittar i samma riktning som lejonen så sitter alltid honan till höger och leker med sin unge under sin tass, och hanen till vänster och leker med en boll. Man hör ibland lite olika historier om vad bollen och ungen har för betydelse, men jag vet inte vilken jag ska tro på, men de bygger i stort på att lejonen representerar världen och livscykeln. Honan representerar Yin 阴 och hanen Yang 阳.

Hur man ska placera lejonen i förhållande till porten och eventuella trappor och dylikt är mycket noga enligt Feng Shui 风水. Dessa lejon är mycket viktiga för framgången för den som bor i huset, eller för företagets ekonomi.

När man väl lagt märke till dessa lejon ser man dem överallt här i Kina.

Två sten-Lejon som vaktar ett tempel i Xiamen.

Honans tass (till vänster) som leker med sin unge och hanen (till höger) som leker med en boll. Försök hitta en port där lejonen bytt plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar