måndag 9 april 2012

Lugou Bridge 卢沟桥 (Marco Polo-bron)


En av de allra äldsta bevarade byggnaderna i Beijing är Luguo Bridge 卢沟桥. För västerlänningar är den nog mer känd som "Marco Polo Bridge" efter att Marco Polo beskrivit den som:
"det mest magnifika objekt i världen"

Luguo Bridge färdigställdes redan år 1192, så den är alltså med än 800 år gammal. Längs sidorna av den 267 meter långa bron finns hundratals stenstatyer av lejon. Varje lejon har ett helt individuellt utseende, och det finns även mindre lejon "gömda" jämte de större. Totalt är det ca 500 lejon att hitta för den som orkar räkna. Åldern på lejonen varierar. En del är lika gamla som bron, men många är från Yuan- Ming- och Qing-dynastin.
Delar av "körbanan" på bron är renoverad, men mycket av originalstenarna finns kvar, och det är minst sagt djupa hjulspår i stenarna efter många hundra års användande.

För Kineser förknippas bron mycket med att det var här som kriget mot Japan bröt ut "på riktigt" 7 juli 1937. Incidenten har många namn, t ex 七七事变 eller "Marco Polo Bridge Incident". Precis vid brons östra slut finns försvarsborgen "Wanping City" 宛平城, och det var den som Japanerna intog vilket blev startskottet för kriget.

Wanping City är en liten "stad" från början av Ming-dynastin som är helt omsluten av försvarsmurar och är helt intakt även idag. Inne i "staden" finns lite affärer, men den tyngsta attraktionen är Krigsmuseet (gällande kriget mot Japan) som ger en ganska tydlig bild av varför så många Kineser fortfarande har ett så stort hat mot Japan än i dag.

Marco Polo-bron och Wanping City ligger vid västra 5:e ringvägen ca 15 km från Himmelska Fridens Torg, vilket blir typ 50 RMB med taxi.


Närbild på ett av alla hundratals lejon som vaktar längs sidorna på Marco Polo-bron. I bakgrunden syns entren till Wanping City


Marco Polo-bron sedd från söder, och även här kan man skymta proten till Wangpng City uppe till höger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar