tisdag 10 april 2012

Lutande torn


Säger man "lutande torn" så är det nog få som inte i första hand tänker på tornet i Pisa. Det Lutande Tornet i Pisa (från år 1360) lutade 5,5 grader innan det på 90-talet rätades upp till ca 4 grader för att minska risken för ras. I och med detta så blev det så illa att kyrkan i Suurhusen (Tyskland) från 1200-talet lutar mer med sina drygt 5 grader och ledningen var förlorad.

Det finnas även några torn som lutar i Kina varav fem stycken utmärker sig, och mest känd som just "Det lutande tornet i Kina" är Huqiu Tower 虎丘塔 i Suzhou som dock "bara" lutar 3 grader. Detta är ett av få lutande torn som jag själv besökt.

Dessa historiska lutande torn lutar på grund av att marken med tiden sjunker ojämnt under dem, men torn kan även luta "frivilligt" som en designfunktion, och då gäller det huvudsakligen modern arkitektur. Alla de historiska rekorden av lutande torn slogs med gigantisk marginal 2011 då den 160 meter höga Capital Gate i Abu Dhabi blev färdig och här är lutningen en viktig del av designen för att efterlikna "böljande sand". Capital Gate lutar hissnande 18 grader, och är definitivt(?) ett ingenjörsmässigt mästerverk. Inte minst grunden som ska hålla emot det vridande moment som det stora överhänget ger.
Hur mycket lutar Capital Gate om några hundra år? Det är först då vi får bekräftat om det det egentligen var ett fulländat mästerverk.

Jag tycker faktiskt att det är lite märkligt att inte CCTV-Building i Beijing med sitt gigantiska överhäng räknas in i kategorin av lutande torn. Även om basen består av två (lutande) torn så lutar otvivelaktligen även helheten.

Capital Gate i Abu Dhabi/Förenade Arabemiraten. 160 meter hög och lutar 18 grader.

Kyrkan i Suurhusen/Tyskland, 27 meter hög och lutar 5 grader.

Lutande tornet i Pisa/Italien, 56 meter hög och lutar 4 grader. (Lutningen var 5,5 grader 1990)

Huqiu Tower i Suzhou/Kina, 47 meter hög och lutar 3 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar