måndag 16 april 2012

Bygga snabbare än bygglov


Efter att ha kommit tillbaka till Beijing efter 224 dagar i Sverige så konstaterar jag direkt att det är mycket som har förändrat sig, och då tänker jag huvudsakligen på nya byggnader.
Flera tämligen stora komplex har poppat upp på dessa sju månaderna som inte alls var synliga när jag lämnade Beijing i augusti förra året.

Det går inte att sluta fascineras både över att saker går så vansinnigt fort här, men även att det omvänt går motsvarande lika sakta i Sverige.
Jag vågar, utan att vara speciellt nervös för motbevis, göra följande påstående:

"I Kina är byggtiden för varje större objekt kortare än vad den administrativa beslutstiden skulle vara för motsvarande byggnad i Sverige"

Någon som kan säga mot mig?

Se bilderna nedan. Ingen av dessa objekt var synliga för sju månader sedan.

I den Olympiska Parken har det nu precis växt upp ett 243 meter högt observationstorn. Till höger i bilden visas hur det kommer att se ut när det är färdigt.
Inte lika synligt så har det även öppnat ett tämligen stort shoppingcenter (Xin'ao Shopping center) som även har biograf under den konstgjorda "floden" precis norr om "fågelboet" med ingång bland annat från The Sunken Garden (vid tunnelbanestationen "Olympic Green")

Vid CBD (norr om GuoMao) har bland annat Fortune Plaza Office Building 1 skjutit i höjden på bara några månader och ska bli 260 meter hög med 63 våningar.

Ett "vanligt" bostadshus på minst 25 våningar som på ingen tid alls plötsligt poppat upp där det i augusti förra året var tomt. Ett byggnad i denna klassen är det ingen som ens reagerar för i Beijing, men det finns bara en handfull totalt av dem i hela Sverige. Skulle huset stått i Stockholm hade denna "gigantiska skyskrapa" krävt år av planerande och beslutsfattande.

5 kommentarer:

 1. Hur är kvaliten på konstruktioner som tex bostadsbyggnaden jämfört med sveriges liknande projekt? Sånt måste väl påverka byggtid, jag har fått uppfattning att många kinesiska byggprojekt påskyndas och att i efterhand kan man se att det inte varit så ggenomtänkt alla gånger
  Åtminstonde får man det intrycket av att läsa Ola Wongs böcker

  I övrigt är jag ny läsare som läser med stort intresse. 真有兴趣!

  SvaraRadera
 2. Dan,

  Välkommen hit!

  Jag kan inte på ett seriöst sätt jämföra någon byggkvalité då jag inte är detaljinsatt i området varje sig på den svenska eller kinesiska sidan. Dock har jag sett en del tveksamma materialval i Kina som jag tror snarare sänker byggkostnaden än minskar byggtiden.

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Tjena,

  Länge sen jag var här inne och kollade nu :)

  Vad det gäller byggandet av Fortune Plaza Office Building kan jag meddela att det bygget har pågått lääääänge. De började redan 2009.

  Vi hade perfekt utsikt över det när vi bodde där:
  http://livetipeking.blogspot.se/2010/05/status-husbygge.html.

  Mvh Daniel

  SvaraRadera
 4. Daniel

  Nej det är inte samma byggnad
  Fortune Plaza Office Building 1 (som är ny) ligger precis utmed östra 3:e ringvägen (rakt söder om Jing Guang Center), och byggnadsplatsen du fotat ligger ca 500 meter väster från ringvägen.

  Mvh

  SvaraRadera