fredag 13 april 2012

Wangmazi 王麻子


Troligen mest för sina saxar, men även för sina knivar är Wangmazi 王麻子 ett traditionellt och känt varumärke i Kina från 1651, och nära på helt okänt i övriga världen. Det är ju Japan som är världens knivproducent nummer ett i de flestas ögon globalt(!) sett.

I mitt "tidigare liv" hade vi bara japanska knivar i vårt hem, men sedan ett år tillbaka så är det nu bara Wangmazi som jag använder. Jag kan inte säga att det är någon prestandaskillnad, men det är definitivt en prisskillnad då Wangmazi bara kostar en bråkdel av de Japanska. De kinesiska knivarna har även ett lite annorlunda designspråk, vilket kan vara kul eftersom i stort sett alla knivar i den svenska handeln mer eller mindre försöker likna japanska Global.

Det är vanligen mycket enkla små butiker som säljer Wangmazi, och de är inte så lätta att hitta. Man måste oftast känna igen de kinesiska skrivtecknen "王麻子" över dörren för att hitta dem, men när man väl gör de så ser man dem här och där. T ex mitt emot entrén till Prince Gong Mansion eller mitt på huvudgatan genom Wanping City vid Marco Polo-bron.

Ett råd för hemresan:
Förvara inte de eventuellt inköpta knivarna i handbagaget. Det kommer att gå betydligt smidigare på flygplatsen om ni förvarar dem i incheckat bagage.

Wangmazi-knivar i olika prislägen. Från några tior för den översta till några hundra för den nedersta. Det finns många schyssta modeller kring 100-lappen.

Den karakteristiska designen på en sax från Wangmazi. Det sägs att en Wangmazi-sax i hemmet hjälper till att hålla onda ting borta. De enklaste modellerna kostar bara några få RMB, medans exemplaret på bilden kostar över hundra.

Vid invigningen av Fanerdun-projektet i Kalmar 2007 så hjälps Mr Luo och dåvarande näringsminister Maud Olofsson åt klippa bandet med just Wangmazi-saxar. Se även saxen i nedre högra hörnet av bilden.

11 kommentarer:

 1. Vad kul, jag är bergsäker på att det var en sådan jag fick med mig hem från den senaste resan, tredje kniven uppifrån. Den funkar utmärkt!

  SvaraRadera
 2. Den tredje modellen uppifrån är mycket vanlig i Kina, och de mer hugger än skär med den. T ex att stycka en kyckling görs nästan enbart med hugg. Man köper den i olika vikter beroende på hur stort djur man ska slakta.

  Mvh

  SvaraRadera
 3. Ska till Peking nu i maj och blev riktigt sugen på att köpa med mig några kockknivar, när jag läser ditt inlägg. En undran när man handlar knivar i den typen av butiker, förväntas man pruta eller hur ser det ut?
  Finns det även knivset eller köper man dem en och en?

  För övrigt, tack för en intressant blogg!

  /Erik

  SvaraRadera
 4. Erik,

  I denna typ av butiker går det att pruta en aning, men inget som är i närheten av turistmarknaderna.
  Man kan köpa både set och en och en.

  Mvh

  SvaraRadera
 5. Jag är mycket intresserad av att få tag i en som den andra uppifrån, känner du till om man kan beställa härifrån sverige på någon webshop. Eller överhuvudtaget en återförsäljare som för 王麻子 produkter i europa eller tom. i sverige

  SvaraRadera
 6. Dan,

  Jag har faktiskt ingen aning, så jag är ledsen att jag inte kan hjälpa dig. Något bättre svar än "Google" kan jag inte ge i på denna frågan.

  Mvh

  SvaraRadera
 7. Ok, vad synd, ja ja jag får väl helt enkelt påskynda mitt nästa beijing besök =) Jag hittade vad jag tror är deras officiella hemsida men den verkade inte fungera ordentligt (eller mina navigerings försök kan varit vad som inte fungerade). Kul iaf med annorlunda och framför allt prisvärda redskap.

  SvaraRadera
 8. Var i Xiamen för en vecka sedan och försökte hitta Wangmazi knivar där utan att lyckas. Finns endast i Bejing enligt butikerna. Beställde på plats via kinesiska amazon, fungerade utmärkt - lev. inom 24 tim.

  SvaraRadera
  Svar
  1. LG,

   Tack för informationen. Hoppas du blev nöjd med dina knivar.

   Mvh

   Radera
 9. Har kommit fr Beijing och besökt denna Kniväffar! Det blev fem knivar å två saxar - super kvalité - vi nöjda - men akta er - skit vassa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt,
   Jag har just själv skurit upp en lammstek med den nedre kniven på bilden överst.
   Mvh

   Radera