lördag 18 juli 2009

Det utbrända Mandarin Hotel


Den 9:e februari i år, under avslutandet det Kinesiska nyårsfirandet, utbröt en kraftig brand i Mandarin Hotel i Beijing. Hotellet var då ännu inte färdigställt men tillräckligt färdigt för att delar av hotellet användes under OS. Jag var inte på plats, men såg med förfäran tragedin på TV. Hotellet blev helt utbränt, men grundstrukturen står kvar. Det är bara 85 meter mellan hotellet och den extrema CCTV byggnaden. Det var nog många med mig som var lite nervösa att branden även skulle sprida sig dit. Officiellt dog bara en person (en brandman) under branden, men med denna typ av information kan man aldrig veta säkert i Kina.


Mandarin Hotel var på väg att bli ett av de lyxigare hotellen i Beijing, och har en ganska futurisk form. I dag står byggnaden som en spöklik ruin. Det finns många rykten och teorier om vad som ska hända med byggnaden. Ska den rivas eller renoveras? En del rykten säger att byggnaden inte kan rivas på grunden av risken att då påverka CCTV byggnaden genom den underjordiska strukturella kopplingen. Det påstås även att det inte går att renovera den så lätt eftersom att grundstrukturen blev deformerad under branden. (moment 22) Enligt den Kinesiska feng-shui-läran lär det även vara olämpligt att bo in en tidigare branddrabbad byggnad vilket även talar mot en återuppbyggnad.


Personligen tror jag att alla rykten är fantasier. Jag tror inte den sanna informationen sprider sig så lätt i Kina. Landet har en stor styrka i att kontrollera information. Ganska snabbt efter branden blev informationen från alla Kinesiska medier samstämmig. 12 personer uppges vara gripna för det olagliga fyrverkeriet som påstås ha utlös branden. Mycket mer officiell information än så finns inte idag. Att det nu har gått mer än 5 månader efter branden utan att något hänt, bekräftar att det är ett stort problem. Annars hade det hänt något mycket snabbare här.


Det börjar även dyka upp en del resonemang om att branden i Mandarin Hotell bekräftar att WTC-7 i NewYork inte rasade av "naturliga" orsaker. WTC-7 var den lite mindre och tredje skyskrapan som till synes oförklarligt total-kollapsade under 9/11 attentatet 2001. "Beviset" bygger på att Mandarin Hotel blev totalt utbränd utan att rasa och WTC-7 rasade trots en i sammanhanget obetydligt brand.


Mandarin Hotel är 159 meter hög, vilket är bara 30 meter lägre än Turing Torso i Malmö, dvs det är en ganska rejäl byggnad. Resterna av Mandarin Hotel finns vid östra tredje ringvägen, mitt i CBD-området.


Mandarin Hotel före branden (under byggnadstiden)

Brandnatten 9-10 februari

Mandarin Hotel idag. Den gigantiska CCTV byggnaden syns i förgrunden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar