måndag 6 juli 2009

The Great Hall of The People


The Grat Hall of The People är den stora pampiga byggnaden längs västra sidan av Himmelska Fridens Torg. Det är här inne alla stora mottagningar och officiella tillställningar hålls. Nyligen fick jag den trevliga informationen att byggnaden ofta är öppen för allmänheten så jag gjorde ett turistbesök.

Byggnaden är en av "de 10 stora" byggnadsverk som uppfördes för 50 år sedan för att fira 10 års jubileet av Folkrepubliken Kina. Allt är stort och pampigt med röda mattor på golvet, högt till tak och väggar av marmor. Det är verkligen en öststatskänsla i luften där inne. Det stora auditoriumet som man ibland ser på TV kändes inte så stort som det faktiskt är. Det finns otroliga 10 000 sittplatser där inne - nästan som globen som klarar 16 000 besökare.

Utöver det stora auditoriumet så fick man besöka två mindre salar, och den stora bankettalen. Det finns många fler salar som inte var öppet för allmänheten. Som alltid här så är det säkerhetskontroller likt flygplats, och inte tillåtet att ta med sig väskor in - men att fotografera var OK.

Den maffiga entrén på östsidan mot Himmelska fridens torg.

Auditoriumet med 10 000 sittplatser

Här har det nog hållits tunga möten med världens olika höjdare genom åren.

2 kommentarer:

 1. Tjenare Krister

  Efter att ha missat din blogg ett tag så har jag nu läst ifatt det jag har missat med stor behållning. Det är alltid roligt att läsa vad du upplever och funderar kring, det verkar som om bloggande är ett passande forum för dig. Tack för att tar dig tid att underhålla oss.

  vänligen
  Tony G

  SvaraRadera
 2. Jag är kanske till och med mer road själv. Det är kul att skriva.

  /Krister

  SvaraRadera