tisdag 21 juli 2009

QQ-central i köket


Var jag än befinner mig så tycks jag vara omringad av Kineser. Just nu är huset ovanligt fullt, eftersom vi har besök av några bekanta från Hangzhou. Efter maten i går kväll så fylldes köket av datorer, och alla Kineserna drog i gång kommunikation med hjälp världens största chatt-plattform. Och vilket är då det?

Nej - det är inte MSN, som jag vågar påstå att större delen av västvärlden tror. Det är "QQ", eller närmare bestämt "Tencent QQ". Antalet aktiva användare närmar sig nu 400 millioner, och fyra av dem satt igår i vårt kök och chattade samtidigt. QQ är totaldominerande i Kina, och eftersom att Kinas befolkning är betydligt större är både USA och hela Europa tillsammans så väger det tungt i statistiken. Västvärlden är inte så stor som vi kanske tror ibland.

Varje QQ-konto har ett nummer. Som alltid när det är siffror inblandat i Kina så är det mycket eftertraktat att ha de "bra" siffrorna i sitt konto. Bra siffror är 8, 9 och även 6, Konton med mycket 8:or säljs dyrt och till och med stjäls för att säljas vidare.

QQ-kommunikations-centralen är upprättad i vårt kök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar