torsdag 16 juli 2009

Kalligrafi


Kalligrafi är läran om att skriva snyggt, och finns i många kulturer, och naturligtvis även i den Kinesiska. Jag har ett stort intresse av den Kinesiska skriften, men det är först idag det har blivit av att gå på en riktig utbildning. I skolan har jag hittills bara lärt mig skriva raka streck med vanlig penna och det är en gigantisk skillnad mot riktig kalligrafi.

Jag vågar nästan påstå att läran snuddar på en religion. Allt är så heligt och traditionsbundet. Bläcket ska komma från sotet av ett visst träslag, och rispappret ska helst vara tillverkad i en speciell provins. För att inte tala om penslarna där det är en hel vetenskap från vilket djurs päls som håren kommer ifrån. Denna lista kan göras lång, och jag har bara skrapat på ytan.

Under mina första timmar så har jag lärt mig skriva en "dott", typ en prick, på sex olika sätt. Har även snuddat på att dra horisontella och vertikala linjer vilket faktiskt innehåller sju olika penselrörelser vardera, och är betydligt svårare än det låter.

Är idag för mycket nybörjare för att fördjupa mig mer i ämnet, men jag har fått en inblick hur stor vetenskapen (eller religionen) faktiskt är. Det lär tragiskt nog vara en hotad vetenskap eftersom dagens unga Kineser inte är speciellt intresserade att lära sig kalligrafi. På grund av detta är en del rädda att kunskapen dör ut. Jag tycker dock det är riktigt kul och ska göra mitt bästa för att föra läran vidare ;-)

Notera hur jag håller penseln och min raka rygg. Som ni ser är min lärare nöjd med min insats.

1 kommentar:

  1. Coolt, så den pennan du använder i sverige är inget emot den? :S

    Snart är det Turkiet <3

    SvaraRadera