måndag 28 september 2009

"Dödens" Linje 4 öppnar idag


Idag, 28:e september, med lagom marginal till nationaldagen på torsdag, öppnar Beijing's nya tunnelbana Linje 4 - dödens linje. Att 4:an förknippas med döden i Kina beror på att uttalet av siffran 4 - "sì" bara är ett tonfall ifrån uttalet av döden - "sǐ". Det är förvånande att namnet "Linje 4" används i huvudtaget, men vidskepelsen håller sakta på att avmattas, och detta är väl ännu ett tecken på det.

Linjera byggs inte i nummerordning. Vi har tex redan Linje 10 och 13. Räknar man med "Batong" och "Airport Express" så finns det nu totalt 9 tunnelbanelinjer.

Linje 4 går i nord-sydlig riktning i Beijing's västra delar. Intressanta platser som passeras är:
-Sommarpalatset
-Peking University
-Zhongguancun,中关村 (den största elektronikmarknaden)
-Beijing Zoo
-Xidan, 西单 (shoppinggata)
-Södra järnvägsstationen

Linjen är 28 km lång med 24 stationer, som trafikeras av 40 stycken tåg, som förväntas transportera upp mot en halv million(!) personer varje dag.

Ett utökat informationssystem med totalt nästan 2 600 skärmar är installerade i tågen och på plattformarna, som bland annat på sekunden informerar om när tågen förväntas nå nästa station.Linje 4 är också byggd med en ny typ a av spår, som påstås minska ljudnivån med 15dB (10dB upplevs som en halvering), och även minska vibrationerna.

Varje station är individuellt designad med ett tema baserat på närliggande attraktioner. Vid elektronikmarknaden Zhongguancun är det elektroniskt tema, vid shoppinggatan Xidan är det mynt i taket, och vid Beijing's Zoo är det djur och ballonger.

Jag är inte själv ofta i Beijing's västra kvarter, så jag kommer inte nämnvärt att påverkas av den nya linjen. Jag saknar mer den framtida Linje 6, som kommer att gå i öst-västlig riktning några stationer norr om Linje 1, men som dessvärre öppnas först 2012.

De nya stationerna har individuella teman. Stationen vid Beijing's Zoo är designad med ballonger i taket och djur på väggarna.

Beijing tunnelbanesystem 090928. Nya Linje 4 syns i cyan färg till vänster (klicka för större)

4 kommentarer:

 1. hej.jag har hämtat många tips från din blogg här som kommer vara användbara när jag och min man besöker Beijing om två veckor. Det är vår första resa till Asien så vi är inte riktigt 100 på allt även om vi läser mycket.
  Jag hoppas att du kan hjälpa mig med en sak.. vi ska bo på Novotel Xin Qiao Beijing (2 Dong Jiao Min Xiang) och vet inte riktigt hur vi ska ta oss dit från flygplatsen. Jag hoppas hoppas du kan hjälpa mig.

  MVH

  anuhea84@hotmail.com
  )

  SvaraRadera
 2. Mitt generella svar på hur man ska ta sig från flygplatsen är att åka taxi. Man kommer vanligen till centrala Beijing för under 100-lappen.

  Det går att åka kollektivt med tex "snabbtåget" från flygplatsen men kräver vanligen ett tågbyte och man kommer sällan hela vägen fram till målet. Detta är ingen rolig övning om man inte är van vid staden, och precis har landat efter en långflygning.

  Se till att ta en taxi från den "riktiga" taxikön, och ha hotellets namn och/eller adress skrivet på Kinesiska.

  SvaraRadera
 3. 3dB är en halvering

  SvaraRadera
 4. 3dB är en halvering av EFFEKTEN, men det krävs 10dB för att det ska UPPLEVAS som en halvering (precis som jag har skrivit)

  SvaraRadera