lördag 19 september 2009

Objuden på smygpremiär


China Science and Technology Museum, 中国科学技术馆, har figurerat en del i medierna i Beijing på sista tiden eftersom att det öppnar i helt ny tappning i flashiga lokaler precis öster om den Olympiska parken nu i september.

Som ingenjör är man ju tvungen att ta sig en titt, så jag och en klasskompis begav oss igår mot OS parken för att besöka museet. Milt sagt irriterade blev vi när vi möttes av vakter och en skylt som säger att museet öppnar först på söndag. Vi gav oss på en liten "fräckis" och lyckades, med vår numera "perfekta" Kinesiska, förklara för vakterna att vi var ute på lunch och hade glömt våra passerkort inne i byggnaden, och lyckade faktiskt bli insläppta!!!

Inne på museet var det febril aktivitet överallt för att färdigställa hallarna inför söndagens öppnande. Det satt många Kinesiska "Lisbeth Salander" och hackade vid en massa datorer för att få alla attraktioner att fungera. Min känsla var att de kommer att få det tufft att få allt färdigt, men Kineser brukar ju lyckas på mållinjen. "Mei wenti" (Inga problem)

Större delen av museet består av olika "stationer" där man själv genom att trycka på någon knapp eller röra någon spak får uppleva något tekniskt fenomen. Roligare än museum där man bara tittar. Borde rimligen även vara intressant ganska långt ner i åldrarna.

Utställningarna är fördelade på olika "teman", som fordon, rymden eller kroppen och ganska mycket var med fokus på framtiden - typ nya energikällor.

Själva byggnaden i sig var även den (naturligtvis) en attraktion och byggd i mycket luftig minimalistisk stil som sig bör på nybyggda museum. Även några "balkongytor" utomhus där man har en fin utsikt över OS-parken. Utställningsytan är på fyra våningsplan.

China Science and Technology Museum är definitivt att rekommendera för den teknikintresserade. Men vänta till på söndag - Det är inte säkert att vakterna går på tricket en gång till.

I morgon, söndag, öppnar museet för de som inte har specialaccess.

De lättlurade vakterna utanför China Science and Technology Museum

En massa olika "aktiva" labb-stationer uppdelade på olika teman

Jag framför ett dinosaurieskelett (som egentligen inte har så mycket med museet att göra)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar