tisdag 8 september 2009

En Förbjuden stad även idag


Den Förbjudna staden, The Palace Museum, The Forbidden City, 故宫 (gùgōng), 紫禁城 (Zǐjìnchéng) är många olika namn på världens största palats. Namnet "Förbjudna staden" kommer av att det var totalt förbjudet för en vanlig dödlig att komma in i palatset. Ytan är nära en kvadratkilometer, och ligger precis norr om Himmelska Fridens torg. Från 1400-talet var detta de olika Kinesiska Kejsarnas säte, och var så fram till 1912. Den Förbjudna staden är en av de "måsten" man ska besöka om man har några dagar i Beijing.

Det påstås finnas 9 999½ rum i palatset (för att inte överträffa himmelrikets 10 000 rum). Det figurerar olika uppgifter på hur många rum man hittar idag om man räknar, och siffrorna varierar mellan ca 6 500 och 9 000. Det senaste som jag läste i en turistbroschyr var 8707. Området är så stort, och har så många salar och pallats, att man inte hinner se allt på en dag med en normal turistinsats.

Den gamla regeln att inga hus i Beijing fick vara högre än murarna runt palatset (dvs 10 meter) gäller faktiskt, i "light"-version, fortfarande för närområdet. Det finns inga utmärkande höga hus i stadscentrum och alla skyskrapor ligger på "betryggande" distans från Förbjudna staden. När man går på marknivå innanför murarna ser man inte så mycket av staden utanför.

Det finns faktiskt en "Förbjuden stad" även idag i Beijing och den ligger precis väster om den klassiska Förbjudna staden, och heter Zhongnanhai, 中南海. Zhongnanhai är "partiets" högkvater och innefattar även tjänstebostäder för Kinas höjdare inklusive presidenten. Att ta sig in här är ungefär lika omöjligt som det var förr att komma in i Kejsarpalatset, så Zhongnanhai kan med god relevans kallas dagens Förbjudna stad.

Ammie, framför den stora "Hall of Supreme Harmony", 太和殿 (Tàihédiàn)

Jag och Ammie. Bakom syns salarna: Zhonghe, 中和殿 och Baohe, 保和殿

Mina föräldrar och Ammie framför Taihe-porten, 太和门 (Tàihémén)

1 kommentar: