tisdag 15 september 2009

Bekvämt?


Kineser har en unik egenskap att de kan sitta på huk - och tycka att det är avkopplande. De sitter på huk när de äter, röker, vilar och ibland kan det till och med se ut som de sover. Men hittar dem överallt på gatorna i denna ställning.

Jag har inte de riktigt djupa kunskaperna om människans antonomi, men jag kan med säkerhet säga att kinesernas knän inte är konstruerade på samma sätt som mina.

En mycket vanlig, och för Kineserna, avkopplande ställning.

5 kommentarer:

 1. Jag har sett samma sak i bland annat Egypten och Thailand, och även då fashinerats av att det kan sitta så och se bekväma ut. I Egypten var det även den ställning som ofta användes när de arbetade med t.ex. trädgårdsarbete. Skulle jag sitta så i några minuter så skulle jag behöva hjälp att resa mig upp igen.

  Intressant....

  SvaraRadera
 2. Det är den ställningen man måste kunna sitta i för att kunna gå på toa i de länderna om man inte vill skita ner sig. Har hör folk skämtsamt kalla det Dongker-ställning, inte riktikt säker på om det skrivs dongker eller vad det betyder men har tippat på att det har med hålet i golvet att göra :)

  SvaraRadera
 3. 蹲窠 ska det tydligen va

  SvaraRadera
 4. Min översättare får 蹲坑, (dūnkēng), till: "to crouch pit"(E) eller "att huka sig grop"(S), vilket låter som ett tänkbart namn.

  SvaraRadera