lördag 26 september 2009

Weekend i Hongkong


Denna helgen har jag lyxat till det lite och tagit en sväng till Hongkong, 香港 (Xiānggǎng). Som skyskrapsentusiast så går det inta att hålla sig borta för länge från Hongkong då detta är världens skyskrapetätaste plats - så jag har naturligtvis varit här många gånger. Ute på Hongkong-ön (Hong Kong Island, 香港岛, Xiānggǎngdǎo) står skraporna så tätt, att man bokstavligen inte ser "husen för husen", och många av världens högsta hus finns just här.

Hongkong är en riktig "macho" stad. Dock något för kaotisk för att jag skulle vilka bo här. Det är en villd blandning mellan extremt, modernt och ruffigt Kinesiskt. Det gör staden väldigt tuff och"cool", men samtidigt uttröttande i längden för att allt är så intensivt och trångt. Några få dagar åt gången är lagom.
Det är lätt att vara här som västerlänning eftersom alla med "turistkontakt" kan Engelska.

Hongkong är definitivt ett shoppingparadis i alla avseende. Gillar man västerländska märkesvaror så blir man inte besviken. Det finns mer än dubbelt så många Gucci- och Louis Vuitton-butiker bara i Hongkong än i hela Skandinavien. Och priserna är OK - till skillnad från "fastlands-Kina". Elektronik påstås vara billigt, men det köper jag sällan, så jag har ingen egen erfarenhet.
Marknader (likt Sidenmarknaden) finns det även gott om - både inomhus och i gränderna överallt.

"Skylinen" som man kan beskåda från Kowloon över vattnet mot Hongkong-ön är kanske världens vackraste. (eller är det Shanghai?) Vill man ha en lyxig utsiktspunkt är restaurang "aqua", där jag avslutade fredagskvällen, att rekommendera. "aqua" ligger på 29:e och 30:e våningen i en av skyskraporna på Kowloon-sidan och har panoramafönster mot ön, vilket naturligtvis ger en svårslagen vy - men det är dyrt! Man har även en fin vy från 2-kronors-färjorna (Star Ferry) som pendlar över vattnet - eller från utsiktsplattormen längs kajen öster om färjeterminalen på Kowloon-sidan. Försök vara där klockan 8 för då körs varje kväll en ljud- och ljus-show där många av skyskraporna blinkar, likt en ljusorgel, i takt med musik - mycket tjusigt.

Den fantastiska nattvyn av Hongkong-öns skyline

Ingen annan stans i världen finns en sådan koncentration av skyskrapor som i Hongkong.

Den "ruffiga" delen av Hongkong, som finns i markplanet mellan skyskraporna.

3 kommentarer:

 1. Spännande att besöka Hong Kong, vi som inte har varit där får försöka uppleva det genom dig. ;o) En fråga, med tanke på att du är skyskrapeentusiast. Var går gränsen för att ett högt hus blir en skyskrapa?

  /TG

  SvaraRadera
 2. Det finns ingen klar definition för vad som är en skyskrapa. Den kanske vanligaste är en höjd på 500 fot, dvs 150 meter. Andra mer luddiga definitioner är tex när vindlasten är den dominerande dimensioneringslasten, eller helt enkelt ett hus som sticker upp märkbart i statsbilden.

  SvaraRadera
 3. Se där ja. Det känns inte som om ett hus som är 150m högt är så märkvärdigt, men jag tror inte att det finns så många som är så höga här i sverige. Kan tänka mig att det blir en väldigt mäktig stadsbild i Hong Kong med så många skyskrapor.

  SvaraRadera