torsdag 30 september 2010

Skicka paket till Sverige


Ofta undrar turister hur mycket det kostar att skicka hem varor från Beijing till Sverige. Den ekonomiskt hållbara lösningen för att separat skicka paket är med båtfrakt, som brukar ta en eller två månader.

Standardpriset för två månaders båttransport till Sverige från Kina med statliga China Post 中国邮政 är 40 RMB/kg och en "startavgift" på 120 RMB. Det betyder alltså att det kostar 120+8x40=440 RMB att skicka 8 kg. För att skicka med en månads båttransport i stället för två, så ökar priserna med 40-50%.
Priserna följer dock inte prislistan slaviskt så ber man om att få 最便宜的(zuì piányide) ="Allra Billigaste" så kan man t ex få 25 RMB/kg. Jag antar att det beror på hur hårt bokade båtarna är, så det gäller att ha lite tur när man frågar.

Nu finns det dock ett annat starkt alternativ som man inte ska glömma bort. Det är att helt enkelt åka hem med "bokad" incheckad övervikt. Några av de vanligaste bolagens regler enligt nedan:

SAS har nu nya regler för övervikt, och man kan beroende på storlek köpa till en (eller flera) väskor med kilopriser mellan 17 och 52 SEK/kg beroende på fysiska dimensioner.

Finnair har liknande system som SAS där man kan köpa extrabagage för 25-30 SEK/kg.

Air China beräknar sitt kilopris på övervikt som 1,5% av priset på en "single trip"-biljett vilket naturligtvis kan variera, men det lär handla om i storleksordningen 100 SEK/kg.

Åker du med SAS eller Finnair skulle jag definitivt satsa på deras övervikt-service i stället för att ge sig ut på stan och stå och strula på ett postkontor. Man ska inte förringa att det kan bli lite bökigt om man inte kan språket, och jag gissar att projektet kommer att kosta er en halvdag av er semesterresa - och man slipper vänta många veckor på sina prylar.

Har man bara "lite" övervikt kan man chansa att checka in som vanligt. Det är inte ovanligt att det slinker igenom.

CHINA POST 中国邮政. Dessa kontor finns precis överallt i Kina och är lätta att hitta. Dock ska man inte vara säker på att personalens språkkunskaper inkluderar engelska, men det kan man lösa genom att be ens hotellpersonal skriva en lapp.

27 kommentarer:

 1. Om man planerar att ta hem mycket saker kan man åka med British Airways som har mycket förmånliga villkor när man vill köpa till bagage. Detta görs enkelt på deras hemsida innan avfärd. Kostar från ca 600:- per väska (20 kg). Priset går sedan upp per extra väska.

  SvaraRadera
 2. Dvs 30 SEK/kg vilket alltså är samma prisläge som SAS och Finnair. De tycks ha "slumpat" sig så att de alla valt en liknande nivå.

  SvaraRadera
 3. ja, just det. Funkar det lika bra som med BA så är det lysande.

  SvaraRadera
 4. Det finns väl DHL, FedEx och UPS? Vet något om hur det funkar där?

  SvaraRadera
 5. Hur mycket kostar det att skicka paket med flygpost?

  SvaraRadera
 6. Nu var det länge sedan jag skickade paket med flygpost, men jag vill minnas att det var svindyrt. Om jag kommer ihåg rätt blev det snabbt tusenlappar även för mycket små försändelser. Jag vill även minnas att prislistorna var ganska krångliga, så det är nog inte lätt att ge ett generellt svar.

  En inte allt för villd gissning är att det inte kommer att vara ekonomiskt intressant för en stor del av alla turistande privatpersoner.

  SvaraRadera
 7. En annan variabel i det hela är hur China Air tillåter lastvikt. Köper du en biljett via en webbplats där du jagar den billigaste biljetten får du en bagagevikt på 20 kg. Ringer du direkt till China Air eller bokar via en resebyrå som bokar direkt via China Air får du en bagagevikt på 35 kg.

  SvaraRadera
 8. @Jan
  Tack - du har löst ett mysterium för mig. För något år sedan så åkte jag och en bekant samma Ari China-flight. På hans biljett stod det 35 kg bagage, och på min 20 kg och jag hade lite svårt att förstå varför då vi båda flög ekonomi.

  Ps. Air China och China Airlines är inte samma bolag. Jag gissar att du menar Air China.

  SvaraRadera
 9. Ah, vilken miss. Air China ska det vara :)

  SvaraRadera
 10. Jag undrar bara om man kan få hjälp att packa på postkontoret också, kanske blir svårt att fixa kartong och tejp om man bara är en vanlig turist i Beijing.

  SvaraRadera
 11. De har vanligen lite kartonger, ungefär som i Sverige. Ett annat tips är att köpa en riktigt billig resväska på turistmarknaden för några 10:or och skicka i den.

  SvaraRadera
 12. Ja det var ju en mycket smart ide, det ska jag ha i åtanke när vi far dit till Jul.

  SvaraRadera
 13. Jag skickade efter mina tre och ett halvt år i Beijing två större paket med posten. Det var mycket enkelt på postkontortet mitt emot Worker´s Stadium på Gongti Bei Lu.
  De hade bra kartonger, 10 yuan styck och bedömde storleken på lådorna. Man får inte själv ha packat hemma, de vill se vad som läggs i och personalen hjälper till. Därför köps lådorna på posten i samband med att de skickas. Våra lådor, en på 19 kg och en på 9 kg kostade tillsammans något över 1000 yuan. Bultband sattes också på i rejäla mängder. Allt var felfritt när paketen kom med båt till Sverige, sex veckor efter att de skickats. Kanske är detta postkontor extra vana vid turisters lådor, då många västerlänningar bor i området. Nu när flera flygbolag ändrat sina regler kan det ju löna sig att köpa extra vikt där.
  OBS! (Utan att kunna kinesiska, bara lite, så tog hela proceduren på posten på 20 minuter)

  SvaraRadera
 14. @Ditte,

  Känner du inte igen photo't?
  ("Ditt" postkontor)

  SvaraRadera
 15. Jag tyckte det...men var lite osäker.
  Kommer på besök till ditt café i början av november.

  Ser fram emot det! Ska ta med mig lite vänner också!

  SvaraRadera
 16. Tjena!

  Så man behöver alltså inte skicka hundratals kilo för att kunna skicka ett paket via båt? Det var det intrycket jag fick. Och det går att göra överallt hos China post?

  SvaraRadera
 17. @Anonym

  Nej, man kan skicka ganska små paket utan problem. Jag tror det går att göra från samtliga China Post kontor.

  SvaraRadera
 18. hur kan det vara så dyrt att skicka?
  låt säga att jag beställer en jacka från kina, då har jag ibland lyckats betala endast 25-40USD för frakt. jag har gått i tankarna på att flytta över till kina och då kanske starta en liten exportfirma eller skicka hem lite saker till familjen åtminstone, men flera tusen för att skicka via flyg så man slipper vänta en månad är ju otroligt. :(

  SvaraRadera
 19. Hej!

  Jag och en kompis ska besöka kina snart, vi ska åka med Air China.
  Vet du om man kan köpa till ett extra bagage för en fast kostnad eller är det kostnad/kg som gäller?

  Kan man ta ut pengar i Kina utan problem?
  Kan du rekommendera något shoppingställe i Peking?

  Mvh Sandra

  SvaraRadera
 20. @Sandra

  Jag hittar ingen info om att Air China skulle ha erbjudanden likt SAS m fl. för extra bagage. Reglerna tycks fortfarande vara som jag beskrivit ovan.

  I större städer är det inget problem att ta ut pengar. Se:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/09/ja-det-finns-uttagsautomater-i-beijing.html

  Frågan om shopping beror helt på vad du vill köpa. Ska jag välja något i mängden så rekommenderar jag antikmarknaden Panjiayuan 潘家园. Se:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/02/panjiayuan.html

  Om det är den typiska "turistshoppingen " du är ute eftre så rekommenderar jag Sidenmarknaden 秀水街:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2009/08/sidenmarknaden.html

  Jag har skrivit massor om Shopping som du hittar om du klickar på etiketten "Shopping". Du kan även börja med att läsa min generella shoppingguide:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/04/shopping-i-peking-beijing-i-ett-vidare.html
  Du får berätta med specifikt vad du söker så kan jag ge ett mer anpassat svar.

  SvaraRadera
 21. En komplettering med dagsfärska priser för att skicka 20 kg med China Post från China till Sverige:

  2 månaders båtfrakt: 645 RMB
  1 månads båtfrakt: 1015 RMB
  2 veckors flygfrakt: 1287 RMB
  1 veckas flygfrakt: 3210 RMB

  SvaraRadera
 22. Jag var nyligen på postkontoret här på Tsinghua och enligt deras prislista kostar flygfrakt 20kg 1279Rmb. Med dagens kurs blir det 1258 Sek.
  Då är första kg på 185 Rmb och resterande 19 x 57.6.

  Med båtfrakt skulle samma paket kosta 625 Sek.

  Tar mig dit idag eller i morgon för att skicka ett paket, återkommer med detaljer om hur det gick senare.

  SvaraRadera
 23. Hej! Åker till Peking imon. Nån som vet hur postkontoren har öppet? typ helger...Vi har nämligen bara 10 timmar på oss i Peking innan vårat flyg till Manila går...

  Tacksam för snabbt svar...

  Stina

  SvaraRadera
  Svar
  1. De normala China Post-kontoren har öppet varje dag, även lördag/söndag från typ 09:00 till 18:00

   Mvh

   Radera
 24. Hej Krister!

  Tack för en intressant websida, som jag inte läst på ett tag sedan jag själv flyttade hem från Peking!

  Tänkte passa på att fråga om du har koll på sätt att skicka större grejor om man flyttar från Kina till Sverige? Jag har haft dåliga erfarenheter av att skicka med China Post tyvärr, både ett litet paket, och flera brev / vykort har helt enkelt aldrig kommit fram. Kanske har de registrerade tjänster med någon form av trackingnummer också?

  mvh
  Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stefan

   Dessvärre kan jag inte hjälpa dig. Själv använde jag huvudsakligen China Post med acceptabelt resultat.

   Lycka Till!

   Mvh

   Radera