söndag 26 december 2010

Att planka till tunnelbanan


När jag då och då befinner mig i västvärldens storstäder så åker jag ibland tunnelbana. En av skillnaderna mot att åka tunnelbana i Kina är att i västvärlden plankar man över grindarna in till tunnelbanan, och på endel ställen riktigt ofta. När jag t ex i somras var i Paris så var min upplevelse att iallafall var 10:de person hoppade över grindarna till tunnelbanan. Ingen siffra man ska ta som exakt, men det är ingen tvekan om att det är en utbredd företeelse.

Med tiden så har jag börjat att mer och mer åka tunnelbana i Kina. Jag gör det numera nära på dagligen. Jag har nu bott några år i Kina och ALDRIG sett en människa i Kina hoppa över grindarna in till tunnelbanan. Jag skulle våga mig på att påstå att fenomenet inte finns här.

"Ja men en biljett kostar ju bara 2 RMB i Beijing att jämföra med 4 Pund i London, så varför ska man planka i Kina när det är så billigt?" säger någon.
Jo, det är en prisskillnad, men det finns även även en rejäl löneskillnad, så jag tror inte att det är biljettpriset som är en huvudsaklig orsak.

Jag gör det enkelt för mig att inte ge mig på någon förklaring, utan stannar med att konstatera att skillnaden i betalningsmoral är påtaglig.

Grindar till tunnelbanan i Beijing. Jag har ALDRIG sett någon planka över dessa utan att betala.

6 kommentarer:

  1. Vad är det för priser på ett veckokort i tunnelbanan?

    W.

    SvaraRadera
  2. @W

    Korten i Beijing fungerar så att man helt enkelt laddar ett kort med så mycket pengar man vill åka för. Ingen speciell rabatt. Varje resa kostar 2 RMB, så sätter du in 20 RMB kan du åka 10 gånger utan någon speciell tidsbegränsning.
    Dvs det finns inget som kallas t ex"dagkort", "veckokort" eller "månadskort".

    SvaraRadera
  3. Jag tycks märka att detta gäller det mesta och inte bara tunnelbana, dvs idén om att göra rätt för sig. På många marknader och affärer så slår det mig hur enkelt det "skulle vara" att snatta obemärkt, då mycket saker ligger mer öppet än vad man är van vid. Tydligen snattas det inte heller i någon nämnvärd utsträckning.

    SvaraRadera
  4. @Simon,

    Jag visst är det så. Jag har reflekterat över samma sak.

    SvaraRadera
  5. Hej Simon,

    Snattar gör Kineserna också, de har ju "snatterivakter" i kassorna på varuhusen. Dock är ett större problem tydligen "sabotörer". De hade ett inslag på TV för något halvår sedan om folk som tydligen går runt i varuhusen och klämmer sönder kakförpackningar, öppnar inplastade saker m.m. vilket gör att varorna inte går att sälja.

    SvaraRadera
  6. Håller med om att ärlighet på alla sätt känns mer påtaglig i Beijing än i Stockholm. Tror gamle Konfusius fortfarande håller ett vakande öga....
    Känns tryggt och bra!
    Har aldrig heller under 3 1/2 år, vlken td p dygnet det varit blivit tilltalad eller antastad i Beijing Och det kan jämföras med Stockholm, denna lilla stad, där detta händer lite nu och då.

    SvaraRadera