onsdag 23 februari 2011

Bilproblemet i Beijing


Antal bilar i Beijing har de senaste åren ökat med ca 10 000 bilar/veckan. För att få lite perspektiv på hur många det är så räcker inte hela Sveriges årsproduktion av bilar (innan finanskrisen) för att för att förse Beijings behov. Ställer man alla veckans nya bilar i en tät kö så blir den ca 5 mil lång! Då kan man förstå vilken uppgift Beijings myndigheter har att bygga ut infrastrukturen i denna takt. Det finns ca 4 500 000 bilar i Beijing nu.

Nu 2011 har endel krafttag vidtagits. En åtgärd är att begränsa varje veckas nyregistreringar till under 5 000. Det betyder att 2011 kommer "endast" en kvarts miljon nya bilar att tillkomma i staden. Det kommer naturligtvis att bli en kamp om dessa licenser, och de som inte har tur att ha en nära släckning på någon strategisk myndighetsplats får faktiskt lita på turen då licenserna kommer att lottas ut. Man ska även under året bygga 50 mil nya motorvägar i staden. Utöver detta har fortfarande alla vanliga bilar en "Weekly No Driving Day" baserat på slutsiffran i nummerplåten.

En annan inte obetydlig del i problemlösandet är den ständigt pågående utbyggnaden av tunnelbanan. Själv tror jag mycket på detta då varje ny linje som öppnas direkt blir högfrekvent använd.

Beijings vägar är överlag mycket breda. Jämfört med t ex Shanghai (som har betydligt färre bilar) så är det en dramatisk skillnad. I Shanghai är en väg stor om den har 3+3 filer och det finns några få som har 4+4. I Beijing är 5+5 och 6+6 filer inte på något sätt ovanligt och tex Changanjie 长安街 har på många ställen 7+7 filer. Ringvägarna är ofta delade och brukar ha typ 4+4 ordinarie filer och 2+2 separerade utanför.

Korsningen mellan östra 3:e ringvägen och Changanjie vid Guomao 国贸. Här brukar trafiken flyta förvånande bra även om den naturligtvis står still ibland.

Motorvaägen Jiangkai 京开高速 som går söder ut från Beijing centrum.

Korsningen vid elektronikmarknaden Zhongguancun 中关村. Här har man 8 filer att välja på i denna riktningen.

2 kommentarer:

  1. Uschja, det där lotteriet ska vi med i runt maj ungefär då det är planerat att skaffa bil till familjen :/ får se hur det går. Kanske har de ett "laowai" lotteri så man kan smita före :D

    SvaraRadera
  2. Jag har faktiskt aldrig tänkt på att vägarna är såpass breda (utom på vissa ringvägar). Sen så körde jag juh aldrig bil, då kanske man tänker på det mer..? När jag bodde i beijing bodde jag just vid 中关村, men jag hade aldrig problem att ta mig över den där vägen.

    SvaraRadera