måndag 7 februari 2011

Många Kortterminaler


Det dominerade betalkortet i Kina är UnionPay 银联 (Yín Lián). Jag tror i princip alla Kinesiska banker är anslutna, och uttagsautomater finns överallt. Man kan säga att det är en landsomfattande kortstandard som "alla" använder. Det känns som om ett kort skulle vara nog i Kina.

Så långt allt väl, och inget konstigt med det, men nu till min poäng.

Man ser ofta handlare som har riktigt många kortterminaler. Det är inte så ovanligt att de har 10 eller ibland ännu fler. Hela kassadisken är ibland full med maskiner.

Nu är jag ledsen att jag inte kan berätta varför. Jag är själv mycket frågande till fenomenet. Med Kinas riksomfattande standard borde det räcka med en, eller några få maskiner. Om det är någon som vet varför är jag tacksam om ni kan upplysa mig, för jag funderar ibland på detta.
Jag upplever det faktiskt som de är de mindre butikerna i stil med "Pressbyrån" som har flest.

Detta bageriet har 13 olika maskiner som ser ut som någon form av kortterminaler.

Kassan i ett vanligt shoppingcenter, som även dem har en hel rad med maskiner för kortbetalning.

3 kommentarer:

 1. Troligen har de en terminal för varje bank, inte alltför ovanligt system i alltför många länder. Terminalen på översta bilden är en Verifone VX510, ser även lite andra Hypercom, Verifone och ser även ut som Sagem terminaler. Yrkesskadad ;)

  / Christer

  SvaraRadera
 2. Ja, någon anledning måste ju finnas, och det låter inte som en långsökt förklaring.

  Kan det kanske även vara så att om man använder varje banks egna terminal så blir avgiften låg (eller gratis) för affären?, men om man vill ha ett universellt system så blir det ett dyrare upplägg?

  Nu tror jag allt att jag knäckte "nöten" - det skulle förklara varför de mindre ställena oftast har många terminaler. ;-)

  SvaraRadera
 3. Du har knäckt nöten Krister!

  Jag hörde mig för med min flickvän som jobbar som försäljningschef i ett större varuhus. Varje bank har olika avgifter beroende på vilken terminal som används, därför används olika terminaler för olika banker. Lägg sedan till att flera banker kräver en särskild terminal för utländska kreditkort. Och självklart har flera affärer även sina egna kundkort med poängsystem och betalningsmöjligheter vilket kräver en egen terminal.

  Jag fick även beskedet att bankerna är ovilliga att deklarerar alla avgifter som ligger på ett kortköp, så kunden och försäljningsstället vet inte vilka dolda kostnader som kan belasta ett köp.

  SvaraRadera