måndag 28 februari 2011

Så var man turist igen


Lika snabbt "som vanligt" så är veckan med min dotter och föräldrar slut här i Beijing och igår lämnade jag dem vid flygplatsen.

I mitt "normala" liv här i Beijing så är jag relativt befriad från den större mängden av jobbiga näringsidkare som siktar in sig på turister. Dels så hänger jag inte dagligen kring turistmålen och försäljarna ser enkelt skillnad på vem som är turist och vem som är hemma i staden.

Denna veckan har jag upplevt en märkbar, men naturligt skillnad. Vi har bott på ett turisthotell, vi har rört oss kring turistmålen, och vi ser ut som turister med kamera på magen. Det gör att man får ett helt annat bemötande än vad jag är van vid i mitt dagliga liv. Några exempel på tydliga turistbemötande:

❏ Taxichaufförerna vägrar köra på taxameter, utan vill ha 80 RMB för de 3 kilometrarna till hotellet. (som ska kosta 10 RMB)

❏ En enkel vanlig glasögonbutik vill ha 1 450 RMB för de billigaste glasen + kostnad för bågen. (normalpris är några få hundralappar)

❏ Man har en hoper försäljare i en klunga runt sig när man är i närheten av turistmålen.

❏ Kineser vill bli fotograferade tillsammans med mig (eller oftast min dotter).

Ovanstående egenheter är jag nästan är helt befriad från normalt här i Beijing. Visst märker jag av det om jag är vid de tyngre turistmålen, men det har varit en rejäl skillnad denna veckan. Jag har en fobi för att bli behandlad som turist, så jag är glad att "problemet" bara uppstår de få gånger jag har besök.

PS. Jag är smickrad av att det var så många av Er övriga resenärer på hotellet som kände igen mig, och hälsade på mig.

Ammie och mamma tittar på klockor på sidenmarknaden.

Jag och Ammie på södra tågstationen på väg till Tianjin. Huvudsakligen för att åka snabbtåget.

Ammie och mina föräldrar väntar på lunch i toppen på Beijings högsta byggnad. 330 meter höga China World Trade Center 3 med en för dagen ovanligt bra utsikt.

Ammie inne i OS arenan "Fågelboet" 鸟巢 (niǎocháo)

Det är alltid poppis att bli fotograferad tillsamman med en liten blondin.

7 kommentarer:

 1. Nyttiga tips du kommer med(glasögon och taxi). Och villka tjusiga fåtöljer de har på tågstationen - det är annat än träbänkarna här hemma. Vi funderar också på att testa snabbtåget till Tianjin - något tips på vad man kan passa på att göra när man är där?

  SvaraRadera
 2. Ja den tågstationen är riktigt fin.

  Tianjin är inte speciellt spännande ur ett turistperspektiv. Läs mer här:
  http://kristeribeijing.blogspot.com/2010/10/dagstur-till-tianjin.html

  Nu i veckan åkte vi dit bara för att åka tåg snabbt. ;-)

  SvaraRadera
 3. Men när du blir "antastad" av diverse turistmånglare, ger de inte upp när du säger några väl valda ord på kinesiska? Likadant när taxichaffisarna försöker deala om priset? Jag inbildar mig att det är en fördel att kunna språket...även om man är västerlänning!

  SvaraRadera
 4. Det är definitivt en stor fördel att kunna språket, och försäljarna ändrar ofta attityd när man börjar parat med dem.
  Ofta räcker det att säga: "Vi vill inte ha" på kinesiska, så får man ett leende, och så går de vidare till nästa offer.

  SvaraRadera
 5. hehe om de är för jobbiga så brukar 去你的 funka till taxichaffisarna och ett fräsigt 滚 till försäljarna :D

  SvaraRadera
 6. Med kameran på magen upplevde jag påträngande försäljare och nyfikna fotosugna kineser, men aldrig att en taxi inte körde på taxameter.

  Men de kanske tyckte jag såg för stor och elak ut för att våga bråka med mig.

  SvaraRadera
 7. Vart förvånad över att se dig Krister på samma hotell som vi bodde på. Trodde först det var någon som var väldigt lik dig. Världen är inte så stor :-)
  Vi köpte glasögon billigt hos "Simon Optic" Silk Street Market D1-023-025. Vanliga för 300 RMB och progressiva för 400 RMB (glas + båge). Svårare synfel kostar mer. Vi var 4st som köpte glasögon och alla vart nöjda.
  Men vart däremot rejält missnöjda och lurade hos Rui Fu Xiang Tailor Shop också Silk Street Market, vill varna för att få nått uppsytt hos dem.

  SvaraRadera