onsdag 16 februari 2011

Sometimes am I too Bad


Om någon hade berättat för mig att han/hon fått ut en falsk 100 RMB sedel ur en ATM-maskin hade jag starkt tvivlat. Nu har jag den hårda vägen konstaterat att det förekommer. Jag fick nyligen en 100 RMB-sedel som kändes lite konstig från en vanlig ATM-maskin här i Beijing, och när ingen ville ta emot den så granskade jag den lite noggrannare, och det var definitivt lite annorlunda "känsla" i pappret, men ingen dramatisk skillnad. Kineser är mycket vaksamma på falska hundralappar, så de reagerar direkt om något är annorlunda.

Nu till det moraliska dilemmat:
När jag nu vet att den är falsk, är det då OK av mig att försöka handla för den? ...eller ska jag acceptera att jag är bränd på 100 RMB och kasta "skräpet"?

Jag är en så dålig människa att beslutade att fortsätta försöka skicka vidare mitt problem till någon annan, men det gick riktigt trögt. "Alla" har stenkoll på hur man känner igen dessa kopior eftersom det cirkulerar en hel del.

En kväll när jag skulle åka hem klev jag in i en taxi, och när jag berättade för chauffören vart jag skulle började han gnöla om att det var sent, och att han snart skulle sluta jobba, och att jag skulle allt för långt bort. Han yrade om att jag borde ta tunnelbanan och andra smarta lösningar på problemet, men jag stod på mig och satt kvar i bilen. Han körde motvilligt, och satt hela tiden och muttrade om hur eländigt långt jag skulle och hur sent det var.

Taxametern stannade på 52 RMB, och jag la en 1 RMB sedel på varje sida om min "speciella" hundralapp så att man inte kände pappret med fingrarna, gav honom bunten, och bad om en femtiolapp i växel. Han började bläddra bland sin växel, och gav mig 50 RMB tillbaka.

Jag skyndade snabbt från brottsplatsen. Jag tror inte chauffören var helt nöjd med sin sista körning den dagen...och jag kände mig ganska skyldig, men även lite nöjd att "Svarte Petter" hade bytt ägare.

Vilken av sedlarna är den falska?

10 kommentarer:

 1. ha ha ha det är inget att oroa dig för. det är ett ständigt pågående spel att lyckas bli av med falska pengar. taxikillen har nog sina metoder.

  SvaraRadera
 2. Den översta skulle jag tro men det är svårt om man inte får känna på strukturen. En ren gissning från min sida.

  Trist att man inte kan lita på bankomater...
  Ska för den delen sluta ta ut på bankomater som ska få en att godkänna en extra avgift. Det är onödiga slantar man skänker bort.
  Har ju valt ICA-kortet för att slippa avgifter och räntor.

  SvaraRadera
 3. Du borde gått till banken och tjafsat om att de gett dig en falsking :D

  Själv åkte jag på en nit i taxin en kväll. 30 RMB taxikostnad, gav 100, fick en falsk 50 och en falsk 20 i växel.. jiiihaaa så kan det gå när det är mörkt och man är lite smått berusad :D

  SvaraRadera
 4. Jag skulle nog säga att den översta är falsk. (:

  SvaraRadera
 5. jag tror att den understa är falsk....men det är svårt att avgöra utan att få hålla i sedeln och känna på den.

  SvaraRadera
 6. Jag gissar på den nedersta, den svarta remsa
  (i brist på namn) är lite tjockare.fast det beror
  Kanske på fotot :p

  SvaraRadera
 7. Skumt.
  De flesta gånger jag tar ut ur bankomater så får man ju "fräsha nya" sedlar.

  SvaraRadera
 8. 哥们,好样的,别心虚,哥哥你大胆往前走。

  SvaraRadera
 9. Gissningsvis den översta sedeln. Baserat på serienumret.

  SvaraRadera
 10. Jag var klumpig nog att inte fotografera den falska sedeln innan den "försvann", så båda sedlarna på bilden är faktiskt äkta. (nu var jag riktigt rolig va?) ;-)

  @Daniel
  Jag övervägde det för en sekund, men min bedömning var att det skulle blir otroligt svårt med bevisbördan, så jag avstod.

  @Simon,
  Ja viss brukar det vara så, och även den falska sedeln jag fick var "fräsh"

  @Li
  哥们儿,我一直往前走,走得很痛快

  SvaraRadera