fredag 11 februari 2011

Beijing sover fortfarande


En vecka har gått in i det nya året och Beijing sover fortfarande till stora delar. Anledningen till sömnen är att det Kinesiska nyåret är tiden för att resa "hem" och hälsa på sin familj som ibland bor i någon annan stad. I de större städerna betyder det att nyår är lite av avbefolkning, och i de mindre orterna betyder det tvärt om.

"Det sovande Beijing" märks ur en besökares ögon tydligast på att många av de små butikerna som ofta är helt familjedrivena är stängda. Man kan hitta nästan hela kvarter som är stängda. Större restauranger och shoppingcenter är dock normalt öppna. Som företagare så är det även helt stilla nu, och ur ett business-perspektiv så somnade Kina redan innan nyår. Ingen vill ta några nya ordrar eller beställa nya saker precis innan årsskiftet.

Det brukar ibland debatteras om Kina är "stängt" en eller två vekor efter nyår, och svaret är helt enkelt att det varierar. Både Shanghai- och Shenzhen-börsena öppnade i onsdags och många tjänsteföretag började rulla igång nu i veckan, men av "hemvändande" småföretagare så är det många som passar på att ta två veckor ledigt.

Raden av stängda småbutiker precis norr om Yashow. Typiska "hemvändare". Detta är normalt ett upplyst och livligt affärsstråk.

Det är roligt att se hur Kineserna låser sina butiker. Ofta sätter man helt enkelt ett cykel- eller mopedlås runt handtagen, och det är bara ibland som detta komplettares med ett "vanligt" lås.

2 kommentarer:

  1. Får hoppas att de öppnar tills vi kommer om en vecka.

    SvaraRadera
  2. Ingen fara, då har "alla" öppnat igen.

    SvaraRadera